Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Våldsdömd läkarstudent får plugga vidare

Publicerad: 11 oktober 2016, 09:18

Lunds universitet

Foto: Nina Ransmyr

Förra året dömdes läkarstudenten till nio månaders fängelse för grov kvinnofridskränkning. Det är inte grund för avskiljande, enligt Högskolans avskiljandenämnd.


Läkarstudenten dömdes sedan han flera gånger slagit sin fru och i somras begärde rektorn vid Lunds universitet, Torbjörn von Schatz, att mannen inte skulle tillåtas fortsätta sina studier efter straffet, rapporterar Sydsvenskan.

Begäran skickades till Högskolans avskiljandenämnd i Stockholm, som hanterar sådana ärenden. Rektorn konstaterade att läkarstudenten gjort sig skyldig till allvarlig brottslighet och att det fanns risk för att han skulle kunna skada andra under utbildningen. Dessutom argumenterade rektorn för läkaryrkets särskilda ställning, där patienter måste kännas förtroende för sjukvården och de som arbetar inom den.

Allvarlig brottslighet är ett skäl, enligt lagen, till att skilja personer från en högskoleutbildning, i likhet med psykisk störning och missbruk av narkotika eller alkohol.

Men Högskolans avskiljandenämnd ansåg inte att nio månaders fängelse på straffskalan var skäl nog för avskiljande, enligt Sydsvenskan.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev