Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag11.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Våldsutsatta HBT-personer riskerar att kränkas i vården

Publicerad: 26 november 2008, 11:14

Våldsutsatta HBT-personer riskerar att kränkas i vården

Vården bör förbättra bemötandet av homosexuella, bisexuella och transpersoner. Det anser talare på Riksstämman som efterlyser förändringar i vårdutbildningarna.


Ett våldtäktsoffer lämnas ensam med sin ångest i en sjukhuskorridor. Polisen får ringa in mormor för tröst och lugn.

En misshandlad kvinna får tillbringa akutbesöket övervakad av partnern som slagit henne. Hon får aldrig chansen att prata ensam med vårdpersonalen och berätta hur hon har det.

Osannolika scener? Tyvärr inte, de är hämtade direkt ur dagens svenska vårdverklighet. Båda speglar fördomar om könsroller som fortfarande finns inom sjukvården. För våldtäktsoffret var en man och den våldsamma partnern en kvinna och då är det skillnad, intygar Carin Holmberg vid RFSL:s brottsofferjour som forskat på våld i samkönade relationer.

– Även om det har blivit bättre så är sjukvården fortfarande väldigt heteronormativ. I de här två fallen kunde ingen tänka sig att en man kan bli våldtagen eller att den kvinna som följde den misshandlade kvinnans varje steg inte var en stöttande väninna utan faktiskt förövaren, säger hon.

Ytterligare kränkning sker i vården
Carin Holmberg är en av talarna när Föreningen homosexuella läkare arrangerar ett symposium om heteronormativitet i sjukvården på årets Riksstämma. Både i sin forskning och på brottsofferjouren som RFSL driver i Stockholm har hon hört många exempel på hur sjukvården särbehandlar våldsutsatta HBT-personer, det vill säga homosexuella, bisexuella och transpersoner. Risken är uppenbar, menar hon, att dessa fördomar skadar våldsoffren ännu mer.

– Det kallas för sekundär traumatisering. HBT-personer ska inte bara hantera den skam det medför att söka vård och berätta att man utsatts för våld. De ska dessutom svara på frågor om sin sexualitet. Det blir ytterligare en kränkning, säger Carin Holmberg.

Enligt henne måste sjukvården bli mycket bättre på att bemöta HBT-personer, något flera av symposiets talare håller med om. En av dem är läkaren och genusforskaren Anna Westerståhl från institutionen för allmänmedicin på Göteborgs universitet.

– Jag har föreläst om de här frågorna i tio år nu och visst har det blivit bättre med en större medvetenhet om framför allt homosexuellas situation. Men det är ändå fortfarande så att det praktiska bemötandet ofta brister, säger hon.

Okunskap är huvudorsak
Fördomar är, tror hon, till viss del orsaken. Men primärt handlar det helt enkelt om okunskap. Sjukvårdspersonal har inte fått lära sig om och öva på bemötande av HBT-personer.

– Redan på vårdutbildningarna är upplägget otroligt heteronormativt. Det visade bland annat en rapport från sjuksköterske- och läkarprogrammet vid Karolinska institutet år 2006. Om HBT-frågor alls tas upp är det nästan alltid kopplat till patologi, berättar Anna Westerståhl.

Hon anser att det är framför allt på utbildningarna som den största förändringen måste ske för att få en sjukvård jämlik för alla.

Anna Westerståhl skulle också gärna se att det skapades ett nationellt kunskapscentrum om HBT-frågor.

– Det skulle vara en oerhört stark markering mot vårdutbildningarna och dessutom ett behövligt stöd för vårdpersonal som möter de här grupperna.

Tips för personal i vården

» Ta reda på hur homosexuella, bisexuella och transpersoner lever och hur sexlivet kan se ut i sådana relationer.
» Visa upp den kunskap ni har för patienterna. Lägg gärna fram broschyrer och informationsmaterial redan i väntrummet.
» Ställ öppna frågor om partner snarare än om man eller hustru.
» Anta alltid att det sällskap som följer med en patient, oavsett kön, kan vara partnern.
» Fundera kring din egen sexualitet. Är du normen? Hur relaterar du till andra utifrån det?

» Etik och bemötande

Onsdag den 26 november
Symposium
14.30-16.00, sal H1
Heteronormativitet i sjukvården och på Riksstämman.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev