Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Våldtäktsdömd läkarstudent kan stängas av

Publicerad: 27 augusti 2019, 12:28

Lunds universitet.

Foto: Nina Ransmyr

En student vid läkarprogrammet har dömts för våldtäkt. Nu vill Lunds universitet att studenten tvingas sluta, trots att domen inte vunnit laga kraft än.


LB


Studenten dömdes i tingsrätten till två års fängelse. Men domen har överklagats till hovrätten.

– Vi vet att domen inte har vunnit laga kraft, men ville ändå påbörja ett ärende om avskiljning. Vi har ett extra ansvar på läkarprogrammet eftersom våra studenter kommer i kontakt med patienter, säger Maria Björkqvist, utbildningsansvarig på medicinska fakulteten i Lund, till Sydsvenskan.

Det är Högskolans avskiljandenämnd som bestämmer om en student kan tvingas avsluta sin utbildning. För detta krävs dock att studenten lider av en psykisk störning, missbrukar eller har gjort sig skyldig till allvarlig brottslighet. Dessutom måste det finnas risk för att studenten kan skada andra personer eller värdefull egendom.

– I nuläget kan vi bara hantera läget inför kommande termin, som studenten inte kan göra för att den är så kliniskt verksamhetsförlagd, säger Maria Björkqvist.

Läkarstudenter kan göra praktik inom bland annat kvinnosjukvård, barnmedicin och psykiatri. Men när universitetet fick kännedom om våldtäktsdomen informerade fakultetsledningen de kliniker som var aktuella för praktik.

Verksamhetscheferna där har nu sagt nej till att ge studenten praktikplats, med motiveringen att praktiken förutsätter att ”patienternas säkerhet och integritet kan garanteras i varje situation”.

Fakultetsledningen fick vetskap om våldtäktsdomen på omvägar.

– Det finns inga redskap att fånga upp denna typ av ärenden, utan det bygger på att vi får kännedom om dem, säger Maria Björkqvist.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev