Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag11.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Våldtäktsdömde Troilius förlorade miljontvist i Skåne

Publicerad: 22 April 2010, 14:51

Den våldtäktsdömde kirurgen Carl-Åke Troilius förlorade i hovrätten och går miste om den miljonersättning han begärt från Region Skåne.


Carl-Åke Troilius förra bolag Plastikkirurgicentrum förlorade en upphandling om bröstförminskningsoperationer i Skåne 2002. Han begärde skadestånd av regionen eftersom han ansåg att hans Malmöbaserade företag missgynnandes av kravet på att operationerna skulle utföras i Mellersta Skånes sjukvårdsdistrikt.

När tvisten togs upp i Kristianstads tingsrätt vann hans nuvarande bolag Mykene Holding och fick rätt till 12 miljoner kronor i skadestånd.

Hovrätten över Skåne och Blekinge gör en annan bedömning än tingsrätten. Domstolen slår fast att Region Skåne gjorde fel, men anser att Carl-Åke Troilius bolag inte var tillräckligt aktivt med att begära en överprövning av upphandlingen.

Därmed förlorar han rätten till skadestånd och ska betala regionens rättegångskostnader på 1,7 miljoner kronor, rapporterar Sydsvenskan.

Carl-Åke Troilius dömdes 2007 till fyra års fängelse för grov våldtäkt på en nedsövd patient. Sedan ett par månader tillbaka är han villkorligt frigiven.

Relaterat material

Troilius kräver 18 miljoner

Dömd plastikkirurg släpps

Troilius får miljonersättning

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev