Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Våldtäktsman lurade vården – offrets abort anmäldes inte

Publicerad: 17 juli 2009, 09:03

Sjukvården i Värmland gjorde ingen anmälan när en 13-årig flicka som våldtagits av sin styvpappa kom in för att göra abort. Nu ska händelsen utredas.


Styvpappan dömdes nyligen till sex års fängelse för våldtäkt mot barn efter att ha förgripit sig på flickan under lång tid. När hon var 13 år gammal blev hon gravid. Då tog styvpappan henne till Centralsjukhuset i Karlstad för att genomgå en abort, skriver Nya Wermlands-Tidningen.

Styvpappan utgav sig för att vara flickans stödperson och påstod att hon blivit gravid efter att ha haft sex med en jämnårig pojke. Vårdpersonalen fattade inga misstankar och anmälde inte händelsen till polisen eller socialtjänsten.

Flickans mamma fick heller inte veta något om aborten. Gunilla Wadsten, verksamhetschef för kvinnosjukvården i Värmland, hänvisar till den lagstiftning som säger att sådan information kan hemlighållas för föräldrarna i vissa fall.

– Det är om vi bedömer att flickan kan komma att lida betydande men. Då kan en stödperson i form av en annan vuxen träda in, säger hon till Nya Wermlands-Tidningen.

När övergreppen avslöjades ett halvår senare tog Gunilla Wadsten kontakt med Socialstyrelsen. Beskedet hon fick var att det inte fanns anledning att göra en lex Maria-anmälan.

Nu har Socialstyrelsen tänkt om och beslutat att granska fallet.

– Vi vill utreda varför inte mamman och socialtjänsten har kontaktats, liksom vad flickan har fått för vård och omhändertagande, säger Katarina Lagerstedt, tillförordnad chef vid myndighetens tillsynsavdelning, till TT.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev