Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vanlig genförändring fördubblar risk för bröstcancer

Publicerad: 18 april 2005, 08:06

En genvariant som förekommer hos var åttonde kvinna mer än fördubblar risken för bröstcancer hos kvinnor över 50 år. Det visar en studie som publiceras i tidskriften Cancer Research.


Genvarianten är betydligt vanligare än de två hittills kända "bröstcancergenerna" BRCA1 och BRCA2, som förekommer i 3-7 procent av alla fall av bröst- och äggstockscancer. Dessa gener finns bara hos en av 400 till 800 personer i befolkningen.

Forskarna har studerat en signalväg med namnet transforming growth factor beta, TGF-beta. De tog blodprov på 660 kvinnor med bröstcancer och 880 friska kvinnor för att undersöka förekomsten av två olika varianter av TGF-beta.

Resulteten visar att den ena varianten, TGFBR1*6A, var kopplad till en 120 procent ökad risk att få bröstcancer bland kvinnor äldre än 50 år.

Dessutom visade studien att en sänkt aktivitet i signalvägen TGF-beta var förknippad med en ökad bröstcancerrisk. Kvinnorna med den lägsta TGF-betaaktiviteten hade en 69 procent högre risk för bröstcancer, än kvinnor med den högsta aktiviteten.

Forskarna bakom studien är verksamma vid Northwestern Memorial Hospital i Chicago, USA. De anser att fynden ger hopp om att kunna förutsäga bröstcancerrisk i ett större befolkningsunderlag. Detta eftersom genvarianten TGFBR1*6A är mycket vanlig - den förekommer hos var åttonde individ.

Om forskarnas beräkningar stämmer kan så många som 14 000 nya fall av bröstcancer i USA varje år ha ett samband med denna genförändring.

Forskarna vid Northwestern Memorial Hospital har redan börjat testa för TGFBR1*6A inom ramen för en kontrollerad studie, men betonar att det behövs mer forskning innan ett sådant test kan bli aktuellt att använda i klinisk praxis. Bland annat vill de utreda genvariantens relation till bröstcancergenerna BRCA1 och BRCA2.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev