måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vanligare att snarkande barn är atopiker

Publicerad: 11 april 2006, 08:26

Små barn vars föräldrar snarkar löper större risk andra barn att snarka själva. Och det finns en koppling mellan snarkande och atopi, en ärftlig benägenhet att utveckla astma.


Det menar läkaren Maninder Kalra vid Cincinnati Children´s Hospital Medical Center, som lett forskarlaget från University of Cincinnati.

Forskarna har undersökt 681 barn, i snitt drygt ett år gamla, och deras föräldrar. Både barn och föräldrar genomgick pricktest för att belägga deras atopiska status, och föräldrarna fick besvara en enkät med frågor om snarkning hos dem själva och deras barn.

Resultaten visar totalt 15 procent av barnen snarkade regelbundet, vilket i den här studien innebar att de snarkade minst tre gånger i veckan. Men det fanns skillnader. Barn till snarkande föräldrar hade en trefaldigt ökad risk att själva snarka vid ett års ålder. Och barn som regelbundet snarkade hade en nära dubbelt så hög risk att vara atopiska som icke-snarkande barn.

21,8 procent av barnen som hade minst en snarkande förälder snarkade själva. Motsvarande siffra för barn till icke-snarkande föräldrar var 7,7 procent.

Totalt nära vart tredje barn, 29 procent, var atopiskt. Bland dem var det 21,5 procent som snarkade regelbundet, jämfört med 13 procent hos de icke-atopiska.

Forskarna har publicerat sin studie i en tidig utgåva i webbversionen av den vetenskapliga tidskriften Chest.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev