fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vänlighet ger minuspoäng när NKS söker chefer

Publicerad: 10 maj 2016, 11:12

Foto: Rikard Berglund

När cheferna till Nya Karolinska väljs ut testas de sökandes intelligens. Men även deras vänlighet, vilket kan ge avdrag i betyget. Ovetenskapligt och kränkande, tycker läkarna.

Ämnen i artikeln:

Nya Karolinska Solna, NKS

Som Dagens Medicin tidigare berättat ska totalt 350 chefer rekryteras till Nya Karolinska, och det ska göras snabbt.

Och för att det ska gå extra fort genomgår de sökande ett intelligens- och personlighetstest. Där viktas till exempel vänlighet och samarbetsförmåga mot intelligens, och vänligheten kan ge avdrag, skriver Sjukhusläkaren.

Flera läkare tidningen pratat med är upprörda över metoden.  Marta Christensson, ordförande i Sjukhusläkarföreningen i Stockholm, säger att ett intelligenstest är näst intill kränkande. Andra menar att den saknar vetenskaplig grund.

– Att intelligensen ska testas och positiva egenskaper som vänlighet ska ge minuspoäng och att man väljer att kalla det hela evidensbaserat känns oärligt när det inte finns några publicerade vetenskapliga studier som stödjer detta, säger en av läkarna som Sjukhusläkaren pratat med.

Men HR-avdelningen på Karolinska universitetssjukhuset tycker ändå att det finns fog för att använda metoden.

– Det finns stöd för att denna typ av process, att mekaniskt väga samman testresultaten. Den är bra jämfört med det traditionella sättet att tolka psykologiska test, säger Anna Annerberg som är HR-chef på Karolinska universitetssjukhuset.

Konsulten Anders Sjöberg som är mannen bakom testet säger att det är först när någon har väldigt höga ”sympatiskhetspoäng” som det ger avdrag. Och anledningen att gör det påverkar kvaliteten på chefskapet.

– Det kan bli problem att leda en verksamhet om man som chef har problem att sätta ner foten och säga nej och en sådan undfallenhetsproblematik uppstår lättare för en person med höga poäng inom det här området, säger Anders Sjöberg.

Relaterat material

Chefer sökes i expressfart på NKS

De ska chefa på nya storsjukhuset

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev