Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag14.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Vanligt att nylegitimerade har utbildning i annat land

Publicerad: 20 Januari 2003, 13:54

Hälften av de läkare som fick ny legitimation förra året hade utländsk utbildning. Men det hade kunnat vara ännu fler om inte systemet varit så trögt, anser Nadje Al-Falahe, ordförande i föreningen Internationella läkare i Sverige.


Sammanlagt 658 av de 1470 läkare som fick svensk legitimation under år 2002 hade utländsk utbildning, enligt färsk statistik från Socialstyrelsen. Jämfört med året före är det en ökning med 70 läkare. Väljer man att titta fyra år tillbaka är det mer än en fördubbling av antalet nylegitimerade läkare med utländsk utbildning.  - Framför allt är det landstingens omfattande rekryteringsförsök i bland annat Tyskland och Polen som gett utdelning. Men projekten riktade mot invandrade läkare som redan finns i Sverige har också resulterat i fler legitimationer, säger Leif Gudmundsson, avdelningsdirektör på Socialstyrelsens behörighets- och utbildningsenhet.  Precis som tidigare år är det läkarna från Norden och EU som ökat mest och toppar statistiken. Sammanlagt 177 läkare hade en utbildning från något av de nordiska grannländerna. Ytterligare 257 läkare hade utbildning från ett annat EU-land. De tyska läkarna är i klar majoritet, följda av bland annat läkare från Spanien.

Föreslår sammanhållet system  Läkarna med utbildning från ett land utanför EU/EES-området fortsätter också att öka och under 2002 var det sammanlagt 224 som erhöll legitimation.  - Tyvärr skulle den siffran kunna vara ännu högre, säger Nadje Al-Falahe, ordförande i föreningen Internationella läkare i Sverige.  Han pekar på att många invandrade läkare får vänta onödigt länge på svensk legitimation. Eftersom de olika delarna i Socialstyrelsens kompletteringsprogram inte samordnas uppstår ofta luckor som förlänger vägen tillbaka till yrket.   - Det behövs ett sammanhållet system där läkaren kommer i kontakt med sjukvården redan under språkutbildningen, säger Nadje Al-Falahe.  Dessutom pekar han på att det fortfarande är få utländska läkare som arbetar med mer strategiska frågor på ledningsnivå.   - Med tanke på den stora mångfalden bland patienterna vore det bra om fler utländska läkare kunde vara med och påverka utvecklingen inom vården, säger han.  Inga tecken på dämpat inflöde  Enligt Leif Gudmundsson finns det inga tecken på att inflödet av utländska läkare skulle dämpas inom de närmaste åren. Tvärtom finns det anledning att tro att antalet ökar ännu mer i och med EU-utvidgningen österut i maj nästa år.   - Även om Sverige beslutar sig för att ha en övergångsperiod när det gäller tillträdet till arbetsmarknaden, kommer landstingen sannolikt att fortsätta med den typ av rekryteringsprojekt som man haft i Polen, säger han.  Bland sjuksköterskorna har inflödet från utlandet stagnerat under de senaste åren. 503 sjuksköterskor med utländsk utbildning legitimerades under förra året, vilket kan jämföras med 504 under år 2001. Statistiken domineras av sjuksköterskorna från Norden och då främst Finland. Totalt fick 3634 sjuksköterskor legitimation 2002.  - Rekryteringen har försvårats eftersom de flesta EU-länder har brist på sjuksköterskor idag, säger Leif Lindberg, utredare på Landstingsförbundet.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev