Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vanligt influensavaccin kan ge skydd mot svininfluensa

Publicerad: 7 oktober 2009, 07:25

Vaccin mot säsongsinfluensa kan ge ett visst skydd mot svininfluensan A(H1N1). Men sådant vaccin kan inte ersätta de nya pandemivaccinerna, enligt slutsatserna i en ny studie.


Mexikanska forskare har undersökt kopplingen mellan användning av vaccin mot vanlig säsongsinfluensa och insjuknande i svininfluensan A(H1N1).

I studien ingick 60 influensapatienter med A(H1N1) som vårdades på sjukhus i Mexiko. Dessa jämfördes med 120 kontrollpersoner av motsvarande ålder och socioekonomisk klass med andra sjukdomar än influensa och lunginflammation.

Forskarna konstaterar att de oinfekterade kontrollpersonerna i större utsträckning hade fått vaccin mot influensa för säsongen 2008–09 jämfört med de svininfluensainfekterade individerna.

Enligt resultaten verkar vaccinet framförallt skydda mot svåra former av svininfluensa. Inga av de vaccinerade personerna i studien dog.

Den beräknade skyddseffekten av det vanliga influensavaccinet mot svininfluensa var 73 procent.

Forskarna understryker dock att studien har flera begränsningar, som det låga patientantalet, och att resultaten därför ska tolkas försiktigt.

Vaccin mot säsongsinfluensa kan inte, menar de, ersätta de nya pandemivaccinerna som är riktade specifikt mot A(H1N1).

Bakom studien som i dag, onsdag, publiceras i tidskriften British Medical Journal står forskare vid bland annat Istituto Nacional de Salud Pública i Cuernavaca i Mexiko.

Läs hela originalstudien:

British Medical Journal, publicerad online 7 oktober 2009

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev