Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag14.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Vanligt med attacker även mot ambulanshelikoptrar

Publicerad: 30 december 2009, 14:39

Vanligt med attacker även mot ambulanshelikoptrar

Foto: Foto: Photos.com

Grön laser har blivit en livsfarlig fara för ambulanshelikopterförare.


Trots idoga varningar om riskerna med grön laser fortsätter rapporter om attacker att komma in från landets polis och räddningspersonal, skriver Dagens Nyheter på nätet.

Tidigare har laserbeskjutningarna främst varit ett problem för polisen. Men nu kommer rapporter om attacker även mot ambulanshelikoptrar.

En av de senaste händelserna inträffade i Göteborg den 10 december vid en sjuktransport till Sahlgrenska universitetssjukhuset. Helikoptern belystes med grön laser rakt framifrån och piloten var tvungen att vända för att inte utsätta besättningen för det skadliga ljuset under en längre tid

Två dagar senare besköts en ambulanshelikopter i Göteborg återigen med grön laser. Enligt en rapport som upprättades vid den senare händelsen har liknande attacker skett vid ytterligare ett antal tillfällen under hösten.

Grön laser kan ge allvarliga ögonskador, och attacker inträffar inte bara i Sverige. I Australien skärptes lagstiftningen mot grön laser efter ett antal allvarliga incidenter där ambulanspersonal och patienter, genom fördröjd vård, utsattes för risker, skriver tidningen Ny Teknik.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev