Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vanligt med dödsstraff genom hängning i Singapore

Publicerad: 31 maj 2006, 12:46

Oppositionella anklagas för förtal och döms till miljontals kronor i skadestånd. Mindre narkotikabrott bestraffas med döden. Det är några exempel på hur Singapore beskrivs i en färsk rapport från svenska UD.


Formellt påminner Singapore om en västlig demokrati. De flesta institutioner och medborgerliga rättigheter som finns i en demokrati finns på plats.   - Det är en sofistikerad totalitär stat. På ytan ser allt ut att fungera väl och det förekommer väldigt lite våld på ytan och ekonomiskt fungerar det väl. Men under ytan är det ett mycket starkt förtryck. Utrymmet för att kritisera regeringen är oerhört litet, säger Erik Jennische, generaldirektör för Silc, en liberal stiftelse som arbetar med demokratibistånd, som besökte Singapore när det var val där i början av maj.

Valen har sedan självständigheten 1965 vunnits med betryggande majoritet av partiet PAP. En strategi för att hålla nere oppositionen är att anklaga dess ledare för förtal. Under 2005 dömdes oppositionsledaren Chee Soon Juan att betala motsvarande drygt 2,2 miljoner kronor i skadestånd för förtal av en tidigare minister. Eftersom han därmed riskerade att gå i personlig konkurs tilläts han inte att delta i valet.  - Till knappt hälften av platserna i parlamentet fanns endast en kandidat och valet utlystes bara en månad innan det skulle hållas, säger Erik Jennische.

Utrikesdepartementet, UD, konstaterar i sin rapport Mänskliga rättigheter i Singapore 2005 att dödsstraff och spöstraff är vanligt förekommande i Singapore samt att straffen generellt är mycket höga. Orsaken är att regimen tror att de höga straffen har en avskräckande effekt.

Trots att dödsstraffen, som verkställs genom hängning, har minskat något under senare år tillhör Singapore, enligt Amnesty International, de länder i världen med högst andel dödsstraff per capita. Amnesty uppger att 400 personer har avrättats sedan 1991. De flesta som avrättas har dömts för narkotikabrott.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev