Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vanligt med flera jobb i läkarkåren

Publicerad: 18 november 2016, 14:55

Narkosläkaren Krister Ruuth har tagit med sig idéer från de sjukhus där han hoppat in som han fått användning av i sitt ordinarie arbete.

Foto: Peter Skaugvold/Bildbyrån

Läkare har oftare än annan vårdpersonal en eller flera bisysslor. Det visar en kartläggning som Dagens Medicin har gjort.


Narkosläkaren Krister Ruuth vid Sunderby sjukhus utanför Luleå har under flera decennier jobbat extra som hyrläkare för ett bemanningsföretag några veckor varje år i olika delar av landet. Han sticker inte under stol med att den extra inkomsten är en viktig anledning. Men det handlar inte bara om pengar.

– Det är väldigt roligt att få se hur de jobbar i andra delar av landet. Jag lär mig saker som jag har nytta av i mitt arbete hemma. Jag ser också att det finns liknande problem på andra håll i landet och att gräset inte är grönare på andra sidan, säger Krister Ruuth.

Han berättar att han under åren tagit med sig idéer från de sjukhus där han hoppat in som han fått användning av i sitt ordinarie arbete. Landstinget har aldrig haft några invändningar mot hans extraknäck. Och rent praktiskt har det inte varit några problem att få tiden att räcka till.

– Jag har mycket jourkomp och i stället för att använda all den för att ta ledigt så väljer jag att jobba i några veckor, säger Krister Ruuth.

Han är inte ensam om att göra så i läkarkåren. Dagens Medicin har i en enkät till landstingen frågat om statistik över de anställdas bisysslor. Bland de landsting som har en cent­ral registrering av bisysslor är det tydligt att läkare är den grupp där det är vanligast att ha en eller flera biysslor.

– Som hälso- och sjukvården ser ut i dag med fler aktörer finns det större möjligheter att få en bisyssla, och därför har frågor om bisyssla säkert ökat något i landstingen, säger ­Sophie Thörne, arbetsrättschef på Sveriges Kommuner och Landsting.

SKL:s jurister bistår kommuner och landsting om de behöver rådgivning kring om en bisyssla ska godkännas eller inte. Bisysslor för offentliganställda regleras både i kollektivavtalen och i lagen om offentlig anställning.

Det är väldigt roligt att få se hur de jobbar i andra delar av landet.

Dagens Medicins kartläggning visar att det är ovanligt att landstingen inte godkänner en bisyssla. Men när det sker beror det oftast på att den anses vara konkurrerande med landstingets egen verksamhet.

– Som huvudregel är det inte okej att starta en konkurrerande verksamhet vid sidan om sin anställning. Men jag känner till något exempel där en konkurrerande sidoverksamhet har godkänts av arbetsgivaren, säger Sophie Thörne.

En bisyssla kan också förbjudas för att den anses vara arbetshindrande.

– Det kan vara en arbets­hind­rande bisyssla om den innebär att du inte kan utföra ditt jobb. Det finns ett exempel från vården där en arbets­tagare jobbade både dag och natt och var så trött på sitt ordinarie arbete på dagtid att bisysslan på nattetid förbjöds, berättar Sophie Thörne.

En bisyssla kan också förbjudas om den anses vara förtroende­skadande. Denna bestämmelse kan användas om en bisyssla anses kunna skada den anställdes opartiskhet.

Flera landsting har upprättat detaljerade listor över de anställdas bisysslor där allt från sång i kyrko­kören till uppdrag som politiskt förtroendevald finns med. Sådana föreningsuppdrag räknas dock inte som bisyssla enligt Sophie Thörne. Hon klargör också att det inte finns någon skyldighet för de offentligt anställda att rapportera alla sina bisysslor.

– På begäran ska du anmäla dina bisysslor. Men det finns inget krav på att de ska godkännas i förväg, säger Sophie Thörne.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev