Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vanligt med hjärninfarkt utan symtom

Publicerad: 1 november 2007, 10:04

Sjukliga förändringar i hjärnan som inte ger några symtom tycks vara vanligt i befolkningen. Enligt en studie från Nederländerna hittades hjärninfarkter hos 7,2 procent av personer som undersöktes med magnetkamera.


Eftersom magnetkameraundersökningar, MRI, blir allt vanligare och tekniken allt bättre, är det troligt att allt fler asymtomatiska förändringar, till exempel i hjärnan, kommer att upptäckas som bifynd.

Forskare från Erasmus Universitair Medisch Centrum i Rotterdam genomförde därför en studie för att undersöka hur vanliga sådana hjärnförändringar som kan upptäckas med MRI är.

De undersökte 2 000 personer, mellan 45 och 96 år gamla, som ingick i en populationsbaserad studie. Två erfarna granskare noterade alla hjärnförändringar som de kunde hitta i MR-bilderna. Fynden granskades också av två erfarna neuroradiologer.

Resultaten visar att 145 personer, 7,2 procent, hade asymtomatiska hjärninfarkter. Blodkärlsmissbildningar, aneurysm, hittades hos 1,8 procent av deltagarna och godartade tumörer, främst meningeom, förekom hos 1,6 procent. Förekomsten av infarkter och meningiom ökade med stigande ålder, medan åldern inte påverkade förekomst av aneurysm.

Forskarnas slutsats är att hjärnförändringar som inte ger symtom men som kan upptäckas slumpmässigt med MRI är vanliga.

New England Journal of Medicine 2007; 357: 1821–1828    

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev