Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vanligt med höga doser lugnande till för tidigt födda

Publicerad: 16 mars 2009, 12:43

Foto: Joacim Hedell

Nio av tio svenska läkare som arbetar med intensivvård av för tidigt födda barn har varit med om att ge lugnande medel som kan ha påskyndat döden.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Uppgiften kommer från ett europeiskt forskningsprojekt som undersökte attityderna bland sjuksköterskor och läkare inom den intensiva neonatalvården i Europa. Nio av tio tillfrågade läkare i Sverige hade varit med om att avbryta respiratorvård.

Lika många hade gett lugnande eller smärtstillande medel i så höga doser att det kan ha påskyndat dödsfallet.

Jan Persson, professor emeritus i utvärdering av medicinsk teknologi, och Orvar Finnström, professor i pediatrik, är två av de forskare som har arbetat med projektet. Nu presenterar de några av resultaten i en debattartikel i Östgöta-Correspondenten.

Undersökningen gjordes för flera år sedan men har aktualiserats på grund av dråpanklagelserna mot en läkare vid Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna. Jan Persson och Orvar Finnström tar inte ställning i det fallet. Rent generellt anser de däremot att det finns fall där det är etiskt tveksamt att fortsätta vårda nyfödda med svåra hjärnskador.

”Den här gruppen av barn skulle belasta nyföddhetsvården kraftigt, och stå i vägen för intensivvård av potentiellt friska. Vården kommer aldrig att ha outtömliga resurser”, skriver de i sin debattartikel.

Lancet 2000; 355: 2 112–2 118

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev