Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vanligt med kroniska sjukdomar efter barncancer

Publicerad: 12 oktober 2006, 08:45

Dödligheten i barncancer har minskat radikalt de senaste 30 åren. Men många av dem som klarar sig drabbas av svåra följdsjukdomar under resten av livet, enligt en amerikansk studie.


De amerikanska forskarna har studerat drygt 10 000 vuxna amerikaner och kanadensare som 1970–1986 haft cancer som barn, och jämfört deras hälsa med deras syskons hälsotillstånd. Resultatet publiceras i dagens nummer av New England Journal of Medicine.

Kroniska sjukdomar visade sig vara tre gånger så vanligt bland dem som överlevt en barncancer. Livshotande sjukdomstillstånd var hela åtta gånger vanligare bland dem som överlevt en cancersjukdom i barndomen. Sjukdomstillstånden visade ingen tendens till att förbättras under studieperioden, snarare tvärtom.

De vanligaste sjukdomarna var njurproblem, hjärtsjukdomar, ytterligare en cancer, sjukdomar i rörelseapparaten, osteoporos och sterilitet.

Förklaringen till att personer som haft barncancer drabbas av svåra sjukdomar i vuxen ålder är enligt forskarna de skador på inre organ som orsakas av strålning och cellgifter när cancersjukdomen behandlas.

Studien omfattar bara fall av barncancer fram till år 1986. Forskarna menar att cancersjukvården har blivit betydligt bättre sedan dess och förutspår därför att förekomsten av kroniska följdsjukdomar kommer att minska.

I dag överlever nästan 80 procent av alla barn som får cancer, jämfört med lite drygt 50 procent i början av 80-talet. Samtidigt har förekomsten av barncancer ökat med ungefär 1 procent per år de senaste 30 åren.

NEJM, 2006; 15: 1572–1582 

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev