söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vanligt med våld på sjukhem

Publicerad: 5 mars 2008, 14:30

Två tredjedelar av vårdarna inom sjukhemsvården har utsatts för våld från patienter det senaste året. För var fjärde vårdare sker det flera gånger i veckan.


En doktorsavhandling skriven vid institutionen för omvårdnad vid Umeå universitet  ger denna mörka bild av vårdarnas vardag.

Hälften av vårdarna som tillfrågats i studien uppgav att de utsätts för våld på sitt arbete åtminstone någon gång i månaden.

Vad som sågs som våld var upp till de tillfrågade vårdarna att subjektivt bedöma, och skiftade därför kraftigt. Gemensamt var att vårdarna såg våldet som utmanande då de arbetsuppgifter som vårdarna har måste lösas trots att den personliga säkerheten sågs som hotad.

Avhandlingen visar att det endast är cirka 15 procent av vårdtagarna som utövar våld, men det drabbar ändå en stor majoritet av vårdarna.

De som utsatts för våld berättar om motstridiga känslor och en känsla av uppgivenhet inför våldet. Vårdarna uttrycker också en besvikelse över att inte få det stöd som de tycker att de kan förvänta sig.

Våldet som drabbar vårdare på deras arbetsplatser beskrivs av de intervjuade som vardagligt och något som ingår i deras arbete. Samtidigt skulle de våldsutsatta vårdarna inte acceptera att bli utsatta för något liknande utanför sitt arbete.

Läs avhandlingen: Våld mot vårdare i sjukhemsvård

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev