Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vänsterpartiet vill stoppa Lov i primärvården

Publicerad: 22 augusti 2014, 06:20

Som ett led i Vänsterpartiets plan för att ”avkommersialisera vården” vill partiet få bort kravet på landstingen att tillämpa lagen om valfrihetssystem, Lov, i primärvården.


Det skriver partiledaren Jonas Sjöstedt i ett debattinlägg i Dagens Nyheter i en av flera punkter om vården och välfärdsbolagen. Lov ger företag fri etableringsrätt inom primärvården. Företagen får ha den inriktning de önskar och starta verksamheten var de vill.

Det här vill Vänsterpartiet sätta stopp för:  Konsekvensen har blivit en systematisk snedfördelning av skattemedel där lönsamma områden har prioriterats på bekostnad av de områden där invånarna är svårare att göra vinst på , skriver Jonas Sjöstedt.

I stället för att införa en ny lag på området vill Vänsterpartiet ta bort skrivningar i hälso- och sjukvårdslagen som tvingar landstingen att tillämpa Lov. Då kan det vara klart för beslut redan till budgetpropositionen i december i år, vilket skulle ge nya tider för primärvården redan den 1 januari 2015, enligt debattinlägget.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev