onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Vänta inte på att andra tar initiativ”

Publicerad: 24 januari 2018, 13:36

Leena Berlin Hallrup, sjuksköterska och projektledare på förvaltningen för funktionsstöd i Malmö stad.

Vårdpersonal har ansvar för att samordna insatser för patienter som behöver hjälp från flera håll. Det kan till och med spara tid.


I samband med att många unga flyktingar kom till Sverige och placerades på HVB-hem reagerade ­Leena Berlin Hallrup, projektledare på förvaltningen för funktionsstöd i Malmö, på bristande kontakt mellan hemmen och sjukvården. Barn och ungdomar fick starka läkemedel utskrivna eller behandlades mot depression, utan att parterna samverkade med varandra. Bland annat gavs barn felaktiga doser av läkemedel.

– Man ska inte vänta på att någon annan ska ta initiativ till samverkan. Om man som vård- eller omsorgspersonal ser att en person behöver insatser från flera håll måste man ta kontakt och inleda en dialog. Att göra det med hjälp av en samordnad individuell plan, Sip, är en väg som leder framåt, säger Leena Berlin Hallrup.

Rebecca Hedenstedt, samverkansstrateg i västra Stockholm, konstaterar att olika vård- och omsorgs­planer kan stå i motsattsförhållande till varandra, vilket kan skapa förvirring och göra det svårare att agera.

Om man som vårdpersonal ser att en person behöver insatser från flera håll måste man ta kontakt och inleda en dialog

– Det kan handla om brukarens eller patientetens ställning enligt olika lagar, vem som har rätt att fatta olika beslut, men förstås även om att socialtjänst och sjukvård har olika språk och kulturer. Samverkan ska inte ses som en administrativ börda, utan som något som gör det bra för den enskilde. Det kan spara tid och behöver inte vara så märkvärdigt. Sip är ett verktyg som är här för att stanna och som både vård och omsorg bör utveckla mer, säger hon.

I östra Norrbotten samverkar fyra kommuner med landstinget sedan länge om vård och omsorg av barn och ungdomar under 18 år. Redan 1994 slogs barn- och ungdomspsykiatrin samman med barnmedicin och barnhabilitering, till en integrerad Barn- och ungdomsmottagning, Bum, på Kalix sjukhus. Den samarbetar med skola och annan kommunal verksamhet, enligt lokala avtal som liknar Sip.

Att det finns alltför många planer för samverkan, håller Christina Strömbäck, verksamhetschef på Bum, med om.

– Vi använder det vi behöver enligt de överenskommelser vi har. Sedan har varje verksamhet sina regleringar om hur de ska arbeta och dokumentera sina insatser. Det fungerar bra, säger hon.

Relaterat material

Krockande regler förhindrar samverkan

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev