Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Väntetiderna minskar - men långt kvar till målet i vårdgarantin

Publicerad: 19 maj 2006, 11:33

Väntetiderna till behandling har minskat rejält sedan den nationella vårdgarantin infördes. Det visar nya siffror från Sveriges Kommuner och Landsting.


Den 1 november förra året infördes den utvidgade nationella vårdgarantin, som innebär att alla patienter ska erbjudas behandling inom 90 dagar.

Nu visar en mätning inom åtta specialistområden att antalet patienter som har väntat på behandling i mer än 90 dagar har halverats sedan augusti 2005. Minskningen har mattats av sedan den förra mätningen i januari i år, men väntetiderna till planerad vård fortsätter ändå nedåt. Mellan den 31 januari och den 31 mars minskade antalet patienter som väntat i över 90 dagar från 17 311 till 15 978.

I databasen hos Sveriges Kommuner och Landsting finns inga uppgifter om exakt hur många patienter som har hänvisats till annat landsting. Men enligt enkätsvar från 18 landsting har 3 600 patienter hänvisats vidare.

- Antalet patienter som har tackat nej till behandling varierar stort mellan landsting samt mellan åldersgrupper och behandlingar. De patienter som behöver lång rehabilitering, till exempel inom ortopedin, är mera tveksamma till att byta vårdgivare, säger Ellen Hyttsten, direktör vid avdelningen för vård och omsorg på Sveriges Kommuner och Landsting.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev