Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag04.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Var ansvarig läkare i fem lex Maria-ärenden

Publicerad: 6 November 2013, 08:52

Efter det att Sahlgrenska skrev under specialistintyget förekom läkaren i fem lex Maria-anmälningar. Sedan anmälde sjukhuset henne som en potentiell fara för patientsäkerheten.


Ämnen i artikeln:

Lex Maria

– Här svarar jag i allmänna ordalag. Av erfarenhet så kan det ta tid innan man upptäcker att en person inte fungerar fullt ut, speciellt på en stor enhet. Ofta är det omgivningen som reagerar då personen själv inte alltid har den insikten.

Så svarar Christina Raner, chefläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset, på frågan vad som kunde ha gjorts för att undvika att en nyfärdig specialist anmäls som en eventuell fara för patientsäkerheten.

I slutet av februari i år fick en läkare som gjort sin specialisttjänstgöring på Sahlgrenska sitt specialistbevis efter sjukhusets rekommendationer. I april gjordes en lex Mariaanmälan och i september ytterligare fyra stycken. I samtliga fem anmälningar har läkaren varit ansvarig läkare.

I början av oktober anmälde Christina Raner läkaren till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, med motiveringen att hon kan utgöra en fara för patientsäkerheten. Några dagar tidigare har hon tagits ut tjänst.

Av de fem händelser som ligger till grund för anmälningarna inträffade tre 2012. Alla händelser inträffade efter det att läkarens handledare och verksamhetschef skrev under specialistintyget.

Varför reagerar ni först nu?

– Det fanns en lex Maria sedan tidigare men så fort jag fick kännedom om de andra händelserna så gjorde jag även anmälningar där. Som anmälare kan man inte alltid se samband från början utan det kan dröja ett tag innan man ser ett mönster, säger Christina Raner.

Så du som chefläkare fick kännedom om händelser som ägde rum 2012 först i september 2013?

– Ja.

Christina Raner försäkrar att det är händelserna som sådana som är anledningen till att de anmäls, att de gäller samma läkare ska inte ha spelat in.

Hur hänger det då ihop att en läkare som ni efter nästan fem års utbildning intygat är kompetent nog för ett specialistbevis nu är en potentiell patientsäkerhetsfara?

– Det får utredningen utvisa, säger Christina Raner.

Dagens Medicin har ställt samma fråga till läkarens handledare och den verksamhetschef som skrev under intyget om uppnådd specialistkompetens. Handledaren hänvisar till Christina Raner och verksamhetschefen har inte svarat.

Dagens Medicin har sökt den anmälda läkaren via hennes fackliga ombud men inte fått någon kommentar.

Relaterat material

Sjukhus släpper igenom farliga läkare

Färdig specialist ”svårare att komma åt”

Hade en lista med operationer han fick göra

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Lex Maria

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev