Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Var femte utbetalning av sjukersättning var felaktig

Publicerad: 17 februari 2009, 11:51

Var femte utbetalning av sjukersättning var felaktig

Vid en granskning av 600 sjukersättningsärenden har Försäkringskassan funnit att felaktiga ersättningar betalats ut i en femtedel av fallen. Det motsvarar ett värde av 45 miljoner kronor.


Personerna som Försäkringskassan kontrollerade hade under 2005 en deklarerad inkomst på 100 000 kronor eller mer. De felaktiga utbetalningarna låg i genomsnitt på 350 000 kronor. Återkrav görs nu och 72 av ärendena har även polisanmälts.

Försäkringsdirektör Birgitta Målsäter konstaterar att riktade kontroller av det här slaget är effektiva.

– Vi kommer att fortsätta att kontrollera sjukersättningsärenden under 2009 och räknar med att genomföra nya kontroller inom till exempel barnbidrag och sjukpenning, säger hon i ett pressmeddelande.

Försäkringskassan försöker genom utbildning och information att förebygga felaktiga utbetalningar. Man vill också öka samarbetet med andra myndigheter, bland annat polis och åklagare.

Sedan årsskiftet är det möjligt att arbeta och ändå behålla sin sjukersättning. Det gäller de som fick sin icke-tidsbegränsade ersättning beviljad före den 1 juni 2008. Det är tillåtet att tjäna upp till 42 800 kronor per år utan att ersättningen påverkas alls.

Birgitta Målsäter poängterar att det är viktigt att de som har sjukersättning och vill börja arbeta kontaktar Försäkringskassan, annars kan ersättningen bli indragen.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev