Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Var fjortonde man med hjärtinfarkt tar bilen till sjukhuset

Publicerad: 7 februari 2006, 09:40

Män söker sjukvård mycket snabbare än kvinnor vid symtom på hjärtinfarkt. I en irländsk studie tog 7 procent av männen bilen till akuten, vilket endast var 1 procent av kvinnorna gjorde.


Irländska forskare har studerat 890 personer som fick hjärtinfarkt under 2001 och 2002. 277 av patienterna var kvinnor och 613 män. Syftet var att ta reda på hur länge de väntade innan de sökte vård sedan de fått symtom på hjärtinfarkt.

Efter de första symtomen dröjde kvinnorna i genomsnitt 14 timmar med att söka vård. Männen däremot väntade endast 2,8 timmar innan de sökt upp en akutmottagning.  När kvinnorna fick tydliga symtom väntade de i genomsnitt 3,1 timmar med att söka vård. Männen i samma situation dröjde endast 1,8 timmar.

De som körde till sjukhuset i egen bil var där 1,7 timmar efter de första symtomen. Det var framför allt män som tog bilen till sjukhuset - 7 procent av de manliga patienterna körde själva jämfört med endast 1 procent av de kvinnliga.

Forskarna konstaterar att kvinnor väntar längre än män med att söka vård för hjärtinfarkt. Därför ska patienter med kranskärlssjukdom informeras om vad de bör göra då de får symtom på hjärtinfarkt, menar forskarna. Deras studie är publicerad i Journal of Advanced Nursing.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News