Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Var tionde svensk vill ha mer sjukvård

Publicerad: 11 juni 2007, 13:22

En av tio svenskar anser sig inte ha tillgång till den sjukvård de behöver. Det visar undersökningen Vårdbarometern, som i dag presenterar sina siffror för år 2006.


Sveriges landsting och regioner presenterar sedan 2002 årligen undersökningen Vårdbarometern, där svenska folkets attityder till och erfarenhet av sjukvården mäts genom ett stort antal telefonintervjuer.

Över 40 000 svenskar har tillfrågats om hur nöjda de är med svensk sjukvård. På frågan ”Har du tillgång till den sjukvård du behöver?” svarade 74 procent av de tillfrågade att de instämde helt eller delvis. 9 procent av de tillfrågade höll inte med.

Andelen som anser sig ha den vård de behöver har stigit sedan undersökningen började genomföras år 2002. Då var andelen svenskar som ansåg sig ha den vård de behövde 69 procent.

– Nöjda blir vi den dag alla medborgare känner trygghet i att de får den vård de behöver. Det är glädjande att siffran stiger, säger Ellen Hyttsten, chef för avdelningen för vård och omsorg på Sveriges Kommuner och Landsting, i ett pressmeddelande

Resultaten varierar dock kraftigt mellan de olika landstingen och regionerna. Bäst resultat hade Landstinget Halland, där 83 procent av de tillfrågade ansåg sig ha tillgång till den vård de behövde. Sämst resultat hade Landstinget Gävleborg och Landstinget i Värmland, där siffran var 69 procent.

Värt att notera är också att förtroendet för sjukvården är högre bland dem som under året besökt någon vårdinrättning, än bland befolkningen som helhet. Exempelvis hade 75 procent av dem som besökt en sjukhusmottagning stort eller ganska stort förtroende för sjukhusen, medan andelen med förtroende för sjukhusmottagningar bland hela befolkningen endast var 66 procent.

Av de personer som uppgett att de saknat något vid sin kontakt med vården är tillgänglighet den största bristen, följt av önskemål på kortare väntetider.

Läs hela rapporten på Vårdbarometerns hemsida

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev