Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Var tredje barnmorska visar tecken på utbrändhet

Publicerad: 16 augusti 2013, 12:44

Foto: Photos.com

Var tredje barnmorska visar tecken på utbrändhet, visar ny forskning. Lika många har haft funderingar på att lämna yrket.


Mest utsatta för tecken på utbrändhet visar barnmorskor under 40 år med mindre än tio års yrkeserfarenhet. Hög arbetsbelastning, underbemanning, jobbkonflikter och bristande ledarskap är några av orsakerna bakom utbrändhetstecknen.

Ingegerd Hildingsson, professor i omvårdnad vid Mittuniversitetet i Sundsvall står bakom enkätstudien, tillsammans med kollegor. 1 000 slumpmässigt utvalda medlemmar i Svenska barnmorskeförbundet har tagit del av enkäten och av dem svarade cirka 49 procent. De svarade på frågor utifrån Copenhagen Burnout Inventory, som ringar in utbrändhetstecken i tre kategorier; personlig, arbetsrelaterad och klientrelaterad utbrändhet.

Och var tredje barnmorska i studien visar tecken på utbrändhet.

– Det är högt för att vara svenska förhållanden. Särskilt allvarligt är det att utbrändheten i ovanligt hög grad beror på arbetet med själva patienterna. Annars brukar det vara sådant som scheman eller arbetsgivaren som är skälet, säger Ingegerd Hildingsson till Dagens Nyheter.

Kring 40 procent av barnmorskorna uppskattade risken för personlig utbrändhet som hög. 15 procent angav risk för arbetsrelaterad och klientrelaterad utbrändhet.

En tredjedel av barnmorskorna uppgav att de hade upplevt någon situation på jobbet som fick dem att fundera på att lämna yrket.

Se abstract:

Ingegerd Hildingsson med flera. Burnout in Swedish midwives. Sexual & Reproductive Healthcare, online 30 July 2013.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev