Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Var tredje gravid i Sverige bär på farlig streptokock

Publicerad: 9 maj 2006, 14:06

Nästan var tredje kvinna som föder barn i Sverige bär på grupp B-streptokocker. Det visar en ny studie gjord bland närmare 1600 kvinnor.


För att få veta hur vanligt det är att gravida kvinnor bär på grupp B-streptokocker, GBS, har svenska forskare gjort en av de första prevalensstudierna i världen som kartlägger förekomsten av GBS.   Den visar att närmare 30 procent bär på grupp B-streptokocken som finns i tarmfloran samt i slidan. GBS kan orsaka livshotande infektioner hos nyfödda barn. Tillsammans med ett forskarlag undersöker Socialstyrelsen nu hur svensk sjukvård ska förhålla sig till att behandla GBS-koloniserade kvinnor med antibiotika. Något som i dag görs regelmässigt i bland annat USA.

Den prevalensstudie som nu har gjorts är ett led i detta arbete och omfattar 1600 kvinnor och lika många nyfödda barn i hela landet.  - Överföring till barnet sker i 60 procent av fallen. Men detta innebär inte att barnet alltid blir sjukt. Jämfört med andra länder är detta förväntade siffror men överföringssiffran är ganska hög, säger Stellan Håkansson, neonatolog på Norrlands universitetssjukhus i Umeå samt ordförande för den grupp som gjort studien.

Unikt med så stor studie  Studien har även undersökt om olika bakgrundsfaktorer, som bostadsort, en tidig förlossning eller långvarig vattenavgång påverkar förekomsten av GBS. Men några sådana kopplingar kan inte göras.  Dock är tidig förlossning, långvarig vattenavgång och feber riskfaktorer för att GBS kan överföras till barnet. I dessa fall rekommenderas antibiotikabehandling. Många tidigare studier om GBS-förekomsten är baserade på begränsade material. Denna befolkningsstudie är därför, enligt Stellan Håkansson, unik.  - Detta är enda sättet för oss att kunna bedöma hur stort antibiotikatrycket kan bli i populationen, beroende på vilken strategi vi väljer för att hantera GBS-förekomsten, säger Stellan Håkansson.

Många måste få behandling  Forskarna ska nu, tillsammans med Strama, Strategigruppen för rationell antibiotikaanvändning och minskad antibiotikaresistens, gå igenom materialet och diskutera vilken väg Sverige ska gå för att minska risken för att barn smittas med GBS vid förlossningen.  - Om vi ska välja den strategi som man har i USA och i flera andra europeiska länder, skulle det innebära att 30 procent av alla gravida kvinnor skulle få antibiotikabehandling. Det skulle innebära att antalet koloniserade fall minskade med 70 procent, säger Stellan Håkansson, som inte tror att det, kortsiktigt, är några stora risker förknippade med att göra detta.  - Men på lång sikt går det inte att utesluta att det finns risker eftersom en så stor del av befolkningen i så fall ska behandlas.

Det kan också finnas andra vägar att gå, som att, utifrån de registeruppgifter som finns, utveckla mer sofistikerade riskprofiler för att hitta dem som behöver behandlas.  - Man måste komma ihåg att av 1000 kvinnor bär 300 på GBS, av dessa får drygt en ett sjukt barn. Det betyder att man måste antibiotikabehandla väldigt många för att förhindra att ett barn blir sjukt. Det är detta dilemma vi står inför, säger Stellan Håkansson som presenterar studieresultaten vid det perinatala vårmötet i Malmö denna vecka.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev