fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Var tredje läkare nära sjukskrivning

Publicerad: 16 oktober 2012, 05:54

Var tredje läkare på barnkliniken vid Universitetssjukhuset i Örebro har övervägt sjukskrivning. Nu vänder sig facket till Arbetsmiljöverket.


Arbetsbelastningen på barnkliniken är för hög, anser läkarna. Antalet patienter på kliniken har ökat, inte minst på jourtider, och nya arbetsuppgifter har lagts till, uppger Sveriges Radios P4 Örebro. Detta utan att bemanningen har ökat i samma takt, enligt Läkarförbundet.

– Läkarna får sömnproblem och ligger och funderar och grunnar, får hjärtklappning och stressymtom även när de är lediga, säger Östen Jonsson, skyddsombud för Läkarförbundet, till P4 Örebro.

Enligt en undersökning bland läkarna på barnkliniken anser 72 procent att jourbördan är orimlig och var tredje läkare funderar på att sjukskriva sig. Många av dem får signaler från sin omgivning att de verkar utbrända.

Problemen har varit kända i flera år. Klinikchefen Gunnar Skeppner ser söktryckets konsekvenser och säger att åtgärder har vidtagits, men att det är svårt att få tag på fler specialister under överskådlig framtid.

I november ska läkarförbundet, sjukhusledningen och Arbetsmiljöverket träffas för att prata om arbetsmiljön.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev