Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Var tredje plats tom på specialistutbildningarna

Publicerad: 24 mars 2003, 13:11

Trots det stora behovet av specialistsjuksköterskor gapar var tredje plats på landets specialistutbildningar tom. De svåraste rekryteringsproblemen finns på utbildningarna med inriktning mot vård av äldre, internmedicin och psykiatri.


På flera håll i landet råder stor brist på specialistsjuksköterskor inom bland annat anestesi, operation och psykiatri. Mot bakgrund av behoven har Landstingsförbundet undersökt antalet utbildningsplatser och antalet antagna till landets olika specialistutbildningar för sjuksköterskor. Resultatet är oroande.  - Trots att platserna ökar är det färre som söker specialistutbildningarna. Det är en ohållbar utveckling, säger Gunilla Strand, utredare på Landstingsförbundet.  Enligt rapporten lyckades lärosätena bara fylla 1900 av totalt 2800 utbildningsplatser under år 2002. På specialistutbildningarna inom vård av äldre, psykiatri och internmedicin stod två av tre platser tomma. Populärast var distriktssköterskeutbildningen samt utbildningar med inriktning mot anestesi och kirurgi. På dessa lyckades man besätta cirka nio av tio platser.

Studierna svåra att finansiera  Enligt Gunilla Strand finns det flera förklaringar till att så få sjuksköterskor påbörjar specialistutbildningarna. Landstingsförbundet har redan tidigare pekat på att högskolornas behörighetskrav och antagningsregler hindrar många sjuksköterskor med äldre utbildningar från att läsa vidare, se Dagens Medicin nr 25-32/02. Andra faktorer som spelar in är livssituationen och ekonomin.  - De som söker specialistutbildningarna är lite äldre och har ofta barn och familj. Många har inte längre rätt till studiemedel och då blir studierna svåra att finansiera, säger Gunilla Strand.   I dag finns det ett antal arbetsgivare som till viss del ersätter sjuksköterskorna under utbildningstiden. Men enligt Landstingsförbundet måste fler arbetsgivare och högskolor samarbeta för att skapa flexibla lösningar, till exempel möjlighet att läsa på halvfart eller distans.  Marie Nordgren, specialistsjuksköterska vid Östersunds sjukhus, håller med om att alternativa upplägg är viktiga om man ska locka fler sjuksköterskor till specialistutbildningarna. Mellan 2000 och 2002 läste hon 40 poäng ambulanssjukvård och 40 poäng anestesi på distans vid Luleå Tekniska universitet.  Lönelyft på 2 000 i månaden  Under utbildningstiden betalade arbetsgivaren ut ett bidrag på 3500 kronor i månaden före skatt. Marie Nordgren klarade ekonomin genom att samtidigt arbeta halvtid inom landstingets ambulansverksamhet. När hon slutligen började sitt arbete som anestesisjuksköterska på operationsavdelningen i september förra året innebar det ett lönelyft på 2000 kronor i månaden.    - Tyvärr gav mina två specialistutbildningar inte mycket extra i lönekuvertet. Jag tror att fler skulle plugga vidare om de kände att det lönar sig, säger Marie Nordgren.  Utbildningarna för specialistsjuksköterskor omfattar mellan 40 och 50 poäng. Examen kan utfärdas inom akutsjukvård, allmän hälso- och sjukvård, hälso- och sjukvård för barn och ungdomar, psykiatrisk vård, vård av äldre samt med inriktning mot distriktssköterska.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev