Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Var tredje tycker sjukvården har försämrats

Publicerad: 27 April 2018, 09:00

Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.

Foto: Ulf Huett

Var tredje svensk upplever att vården blivit sämre under de senaste åren, enligt en undersökning Novus gjort på uppdrag av Vårdförbundet.


Ämnen i artikeln:

Vårdförbundet

Av 1 017 som svarade i Vårdförbundets undersökning, motsvarande en svarsfrekvens på 56 procent, upplevde var tionde att de fått ett dåligt bemötande i sin kontakt med vården. Bara åtta procent av de tillfrågade tycker att vården förbättrats de senaste tre-fyra åren.

Förbundets ordförande Sineva Ribeiro säger att man valde att låta Novus genomföra undersökningen för att sätta press på politikerna inför valet.

– Vi ville veta om det våra medlemmar upplever stämmer och därför är vi inte förvånade att många är missnöjda. Men många säger också att vården är bra när man väl kommer i kontakt med den, säger hon.

Fler män än kvinnor är missnöjda med hur de blivit bemötta i vården, medan de som bor i en större stad är mer nöjda än de på landsbygden. Personer över 50 år är också mer nöjda än yngre.

– Utanför städerna är det svårare med kompetensförsörjningen. Det ser helt enkelt olika ut i landet. Vi vet samtidigt att kvinnor inte får lika bra vård som män, men jag tror det finns olika förväntningar mellan män och kvinnor på vilken sorts vård man ska få.

Det som Vårdförbundet framför allt efterlyser är resurser när det gäller både kompetens och personal. Genom att anställa fler och öka antalet specialister kan man få bättre verktyg för att hantera de allt längre vårdköerna, menar man.

– Det är dags att göra vården mer attraktiv och få fler att utbilda sig. Om vi jämför med resten av Norden ligger vi sist när det gäller sjuksköterskor per capita. Som det är nu riskerar vi tilltron till den offentligt finansierade vården. Det finns ett växande missnöje som gjort vården till den stora valfrågan, säger Sineva Ribeiro.

ANN EDLIDEN/TT

Ämnen i artikeln:

Vårdförbundet

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev