Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Varannan reumatiker slapp symtom med strikt schema

Publicerad: 12 Juni 2008, 11:55

EULAR 2008 Genom regelbundna kontroller och systematisk upptrappning av behandlingen kunde varannan nyinsjuknad reumatiker bli fri från symtom och tecken på sjukdomen inom 36 veckor.


Symtomfrihet är ett realistiskt mål för nyinsjuknade reumatiker, även för patienter som inte deltar i kliniska prövningar. Det anser forskare vid universitetet i Twente i Nederländerna, som presenterat sina resultat på den pågående reumatologkongressen Eular i Paris.

De har genomfört en studie med 169 patienter från tre olika nederländska sjukhus. Deltagarna hade nyligen fått reumatoid artrit, RA, och ännu inte börjat med antireumatisk behandling. De fick följa ett strikt program med kontroller och upptrappning av läkemedelsbehandling.

I ett första steg efter diagnos gavs metotrexat 15 mg per vecka. Om remission, det vill säga symtomfrihet definierat som värden under 2,6 på sjukdomsskalan DAS28, inte uppnåtts efter åtta veckor höjdes dosen till 25 mg per vecka.

Om målet inte nåtts efter 12 veckor fick patienterna tillägg av sulfasalazin. Vid behov trappades dosen av detta läkemedel upp efter 20 veckor.

Hade symtomfrihet inte uppnåtts efter 24 veckor fick patienterna TNF-hämmaren adalimumab som tillägg till metotrexat. Var tredje månad därefter justerades behandlingen, baserat på hur patienterna mådde enligt DAS28. Även andra TNF-hämmare användes då.

Studien visar att 15,5 procent av patienterna var symtomfria efter 8 veckor och 22,2 procent efter 12 veckor. I vecka 20 hade 30,7 procent uppnått remission, i vecka 36 var andelen symtomfria 52,1 procent.

Forskarna drar slutsatsen att det är möjligt att uppnå remission för så mycket som hälften av patienterna i den kliniska verkligheten, om ovanstående schema används, och att remission därmed är ett realistiskt mål.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev