Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vård i kläm mellan otydliga regler

Publicerad: 2 mars 2012, 13:51

Reglerna för hur Danmark och Sverige ska dela på vårdkostnader drabbar patienten.


Danske Mads Blume Jakobsgaard låg i koma i en vecka efter en cykelolycka i Småland i januari. Blödningar i hjärnan ledde till flera operationer och nu kan patienten sitta upp och röra sig, men har problem med tal och minne.

Ända sedan olyckan inträffade har anhöriga till mannen försökt få honom flyttad från Länssjukhuset i Kalmar till ett danskt sjukhus.

– Sverige har tyckt att det varit för dyrt att sända hem honom och Danmark har velat att Sverige ska stå för kostnaden, säger hans syster Lone till Sydsvenskan.

Konflikten handlar om hur reglerna i den nordiska konventionen om socialt bistånd tolkas. Länderna i Norden ska enligt överenskommelsen samarbeta om en förflyttning av patienter där det finns humanitära skäl, som närhet till familjen.

– Men i konventionen är det otydligt vilken betalningsskyldighet länderna har och då avstannar hela processen, säger Johan Lindblad, rådgivare för Nordiska ministerrådet, till Sydsvenskan.

Nu ska konventionen uppdateras för att täppa till tolkningshålen.  Mads Blume Jakobsgaard flögs efter att hans fall tagits upp i medierna till Danmark på torsdagen. Landstinget i Kalmar län stod för kostnaderna.

DANIEL PERSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev