Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vård och socialtjänst ska byta information lättare

Publicerad: 2 april 2019, 11:49

Foto: Thinkstock

Regeringen skjuter till E-hälsomyndigheten pengar villkorat med att de ska ta fram gemensamma specifikationer av information för hälso- och sjukvård samt socialtjänst.


Ämnen i artikeln:

E-hälsomyndigheten

– De stora möjligheterna som digitaliseringen för med sig måste tillvaratas. En mer enhetlig tillämpning av nationella gemensamma specifikationer i hälso- och sjukvården och socialtjänst leder till bättre informationsutbyte samt ökad förståelse mellan samhällsviktiga aktörer, säger socialminister Lena Hallengren (S) i ett pressmeddelande.

Standarder för specifikation av information kan förklaras som gemensamma förteckningar med definitioner av olika begrepp som it-system ska innehålla, och är ett av de prioriterade områdena i Vision e-hälsa 2025, med målet att Sverige ska bli bäst i världen på e-hälsa.

Uppdraget säger också att myndigheten ska etablera en verksamhet för förvaltning av gemensamma specifikationer. Utöver det ska en analys genomföras som tydliggör hur ansvaret fördelas i dag mellan hälso- och sjukvård samt socialtjänst i frågor som rör standardisering och gemensamma specifikationer.

För arbetet, som ska visas upp hösten 2021, får E-hälsomyndigheten 23 miljoner kronor.

Relaterat material

E-hälsomyndigheten redo att göra kokbok för standarder

E-hälsomyndigheten: Fyra hinder i utvecklingen

Sverige ska bli bäst i världen på e-hälsa

ADAM WENELL

Ämnen i artikeln:

E-hälsomyndigheten

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev