Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vårdcentral hittar nya sätt att klara läkarbrist

Publicerad: 23 augusti 2007, 12:46

11 000 patienter på två ordinarie läkare och inga framgångar med rekryteringen. Det gjorde situationen på Vårdcentralen Södra Ryd ohållbar. Men i stället för stafettläkare har man nu satsat på utökat samarbete mellan vårdcentralerna.


I januari berättade Dagens Medi­cin, se nr 4/07, att Vårdcentralen Södra Ryd i Skövde erbjöd sina läkare 200 kronor extra för varje patient de tog emot utöver grundnivån 1 750 patientbesök.

Anledningen var att man hade stora svårigheter att rekrytera läkare och att man inte ville förlora de läkare man faktiskt hade till andra vårdcentraler med full bemanning.

Men resultatet av den extra ersättningen blev inte som man hoppats, berättar Helena Wennås, chef för vårdcentralen.

– Vi har tyvärr inte lyckats nyrekrytera. Det resultatet det gav var att vi fick behålla de två isländska doktorer vi hade till dess att de åkte hem till Island, de hade flyttat på sig annars.

Slussar patienterna vidare
Men den misslyckade rekryteringssatsningen har ändå fört något gott med sig, förklarar hon.

– Vi insåg inom primärvården i Skövde att vi måste göra något radikalt. Vi kan inte ha en enhet med två ordinarie doktorer på 11 000 invånare.

Resultatet blev att man räknade på hur många läkare det finns i Skövde och hur stort befolkningsunderlag vård­cent­ralen egentligen borde ha.

Södra Ryd har 6,5 läkartjänster men i dagsläget finns noga räknat 1,75 läkare – Helena Wennås som räknas som 0,5 eftersom hon också är chef, en ordinarie läkare på heltid och en ST-läkare tidigt i utbildningen som räknas som 0,25. I dag har de ansvar för 3 800 patienter.

– Det har lett till att vi som är kvar har en rimlig arbetsbörda, samma som andra doktorer i stan. Det är väldigt stor skillnad.

I stället för att låta stafett­läkare ta hand om övriga patienter på vårdcentralen slussas dessa nu över till läkare på de andra vårdcentralerna i Skövde. Men inte på så sätt att patienterna listas på andra enheter.

– Vi har sjuksköterskorna kvar, patienterna ringer till oss när de behöver råd och när de behöver läkartid så ordnar sjuksköterskorna det hos oss eller på en annan vårdcentral utifrån på vilken gata man bor. Sedan ringer sjuksköterskorna upp, för att göra det så enkelt som möjligt för patienten.

Får behålla sin vårdcentral
Helena Wennås konstaterar att man på andra håll i landet lagt ner vårdcentraler dit det inte gått att locka läkare. Men med den här lösningen får patienterna behålla sin vårdcentral och de flesta visar stor förståelse för att de kan få åka någon annanstans i stan för att få träffa en läkare, förklarar hon.

– De vet hur vi har haft det och är glada att de får träffa en läkare. Vi har goda bussförbindelser med resten av stan, men om någon är väldigt gammal och sjuk och inte vill resa kan vi förstås göra ett undantag.

Inte heller andra vårdcentraler har enligt Helena Wennås reagerat negativt, trots att de fått en ökad arbetsbelastning.

Helena Wennås har gott hopp om att Vårdcentralen Södra Ryd ska finns kvar och vara fullbemannad i framtiden.

– Vi planerar att bygga nytt om några år och att då satsa på utbildning av unga läkare, att det här ska bli ett spännande ställe att arbeta på. Då tror jag att vi kan rekrytera på ett annat vis.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev