Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vårdcentral kan krävas på miljonbelopp

Publicerad: 14 juni 2013, 12:59

Vårdcentralen Guldvingen i Lidköping krävs på nära 1,5 miljoner kronor. Orsak: felaktiga diagnoser och för höga ersättningar. (UPPDATERAD VERSION).


I Västra Götalandsregionens granskning av vårdcentralerna upptäcktes att den offentliga Guldvingens vårdcentral kraftigt ökat sin diagnoskodning.

En fördjupad genomgång av cirka 330 journaler visade att felaktiga diagnoser och inaktuella diagnoser förts in i journaler. Detsamma gällde diagnoser utan koppling till besök eller telefonkontakt. Journaler hade vidare signerats utan att läkare granskat det sekreterarna skrivit in.

Redan i februari 2013 gjordes lex Maria-anmälan eftersom rutinerna på Guldvingens vårdcentral kan ha äventyrat patientsäkerheten.

På måndag är det dags för hälso- och sjukvårdsnämnden i Västra Skaraborg att ta ställning till förvaltningens förslag om ett återkrav på 1 466 200 kronor. Summan baseras på vad vårdcentralen fått ut i felaktiga ersättningar och på administrativa kostnader som regionen haft i ärendet.

Enligt uppgift är det första gången i Västra Götaland som en offentligt driven vårdcentral får ett återkrav. Sedan tidigare pågår polisutredningar om misstänkt bedrägeri på tre privata vårdcentraler i Västra Götaland.

Den felaktiga registreringen av diagnoser på Guldvingens vårdcentral hänger ihop med att vårdcentralen fick för låga ACG-poäng från början, enligt vårdcentralschefen Erik Andersson. ACG står för Adjusted Clinical Groups och är en komponent i beräkningen av ersättningen till vårdcentralen.

Efter en större journalgenomgång skulle felaktigheterna rättas till och då uppstod andra problem med registreringen. Vårdcentralen har insett detta och pengar finns avsatta i budgeten till återkravet, enligt Erik Andersson.

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev