Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vårdcentral tar saken i egna händer

Publicerad: 30 maj 2013, 08:40

Foto: Lars Andersson/Bildbyrån. På vårdcentralen i Nässjö lotsas läkare från andra EU-länder in i svensk vård. Från vänster: Verksamhetschef Göran Runesson med läkarna Mateiu Cristian och Svetlana Nadvodniuk.

För att locka allmänläkare till primärvården krävs engagemang. I Nässjö har vårdcentralen startat egen skola.


– Det var för mycket prat och för lite verkstad. Så vi beslutade  att göra något själva för att stärka tillväxten inom allmänmedicin,  säger Lars ­Johansson, chef för primär­vården i Landstinget i Jönköpings  län.

Primärvårdsledningen drog därför i gång ett  utbildningscentrum på vårdcentralen i Nässjö. Sedan i vintras går där  fem EU-läkare från olika­ länder. De får under 20 veckor en  specialutbildning där erfarna handledare lotsar dem in i svensk  primärvård. Utbildningen kompletterar deras tidigare läkarkompetens.
–  Om vi vill ha fler allmänläkare till mindre orter så måste vi som bor  och arbetar här engagera oss. Vi måste se till att de här läkarna får  den kompetens som behövs för att arbeta inom svensk primärvård. Och vi  måste hjälpa dem att trivas här, säger Göran Runesson, verksamhetschef  på vårdcentralen i Nässjö.

Svetlana Nadvodniuk har flyttat med  familjen från Litauen till Vetlanda för att arbeta som allmän­läkare.  Hon började på utvecklingscentrumet i mars och är ”flygfärdig” för en  tjänst som allmänläkare i Vetlanda i juni.
– I början var det svårt  att förstå hur svensk sjukvård fungerar. Men nu har jag haft handledare  som förklarar det för mig. Jag vet att det är jättestor brist på  allmänläkare. Att träffa olika hyrläkare varje gång är inte bra för  patienten. Men inte för läkaren heller, säger hon.

Till hösten  startas en special­utbildning för svenska läkare som utbildat sig  utomlands, de får genom­gå ett mellanting mellan AT och ST.
– De  svenska ungdomar som läkar­utbildat sig utomlands är en guldgruva. Vi  måste ta ansvar för dem och ge dem en chans. Med vår utbildning vill vi  förbereda dem för en ST i allmänmedicin. Och förhoppningsvis få dem att  stanna hos oss, säger Lars Johansson.
Lösning: Fler utbildningsplatser

Att utbildningsprojekten inte ensamma löser läkarbristen helt är både han och Göran Runesson medvetna om.
–  Men det hjälper i alla fall upp ­situationen. Och vi gör något konkret  som känns väldigt bra. I grunden handlar det om att vi måste ha fler  platser på läkarutbildningarna.­ Jag tycker att det är sorgligt att  svenska ungdomar måste söka sig utomlands för att läkarutbilda sig,  säger Göran Runesson.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev