Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vårdcentraler anklagas för fusk med listning av patienter

Publicerad: 20 september 2007, 10:46

Stockholms läns landsting misstänker att vårdcentraler listar patienter utan deras medgivande. Detta för att få mer pengar från landstinget, rapporterar Stockholm City. Nu får de en skriftlig varning. Upprepas fusket, kan de förlora sin auktorisation.


I primärvårdsmodellen Vårdval Stockholm, som införs efter årsskiftet, baseras vårdcentralernas ersättning från landstinget på antalet patienter som listat sig hos en vårdgivare samt på antalet besök.

Tjänstemän inom Stockholms läns landsting misstänker nu att så många som 50 vårdcentraler listat patienter hos sig utan att dessa gett sitt medgivande. På så sätt kan vårdcentralerna försäkra sig om ett stabilt flöde av intäkter.

– Det är inget annat än bedrägeri. Jag kan inte hitta någon rimlig förklaring till varför till exempel Hagalunds vårdcentral ökat sitt patientantal med 28,5 procent på bara några månader, säger Anders Olsson, utredare på landstinget, till Stockholm City.

Alla de 50 vårdcentraler som misstänks för fusk har fått så kallad auktorisering och ingår i Vårdval Stockholm. Häromdagen skickades därför ett brev till dem med en varning. Upprepas fusket, kommer tjänstemännen på Stockholms läns landsting att föreslå politikerna att vårdcentralernas auktorisering ska dras in.

Misstankarna väcktes för några veckor sedan då det började komma in klagomål från vårdcentraler som tyckte att andra vårdcentraler listade patienter på ett oschysst sätt.

Vad kunde ni gjort bättre för att detta inte skulle hända?

– Vi har haft en miss i systemet. Vi kunde ha varit mer aktiva och kontrollerat detta tidigare. Nu tar jag för givet att det kommer lugna ner sig. Jag tror att uppmärksamheten kring detta kommer att fungera preventivt, säger Anders Olsson till Dagens Medicin.

Ändå nöjer sig Stockholms läns landsting med att granska de 50 vårdcentraler som sticker ut mest, och planerar inte att göra en total översyn.

– Jag är övertygad om att de flesta vårdcentraler är schyssta, men det finns anledning för oss att undersöka de som sticker ut mest och som kan ha fuskat, säger Anders Olsson.

Blanketter med underskrifter från de listade patienterna kommer att begäras in från de 50 vårdcentraler som nu granskas.

Samuel Sultani, verksamhetschef vid Hagalunds vårdcentral, uppger till Stockholm City att personalen haft telefonkontakt och skickat brev till 2 000 patienter där man frågat om dessa vill lista sig på vårdcentralen. Han menar att muntliga avtal om listning måste gälla.

Totalt har vårdcentralerna i Stockholms läns landsting listat 31 000 nya patienter hos sig sedan i maj, vilket kommer att motsvara cirka 20 miljoner kronor. Enligt Anders Olsson har vårdcentraler som i dag drivs av landstinget men där läkarna visat intresse för att ta över verksamheten varit mest flitiga med att lista nya patienter.

Åsa Erlandson

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News