Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vårdcentralers brister kan läggas ut

Publicerad: 15 juli 2013, 08:19

Landstinget i Jönköpings läns vårdvalsenhet föreslår ett automatiskt system som ska varna för vårdcentraler som missköter sig.


Ett automatiskt datasystem som slår larm när en vårdcentrals diagnoser eller remisser är för många. Det vill Per Malm, medicinskt sakkunnig på Landstinget i Jönköpings läns vårdvalsenhet, införa i landstinget, berättar Sveriges Radio P4 Jönköping.

Det är med bakgrund av det diagnosfusk som ska ha förekommit på vårdcentraler i länet som förslaget läggs fram. Ett fullt fungerande kontrollsystem saknas i dag, uppger radiokanalen.

Per Malm tänker sig också att vårdcentralernas brister läggs ut på nätet, så att patienter kan ta del av bristerna, vilket förutsätter ett politiskt beslut. Då skulle vårdcentralerna pressas att sköta sig, tror Per Malm. Annars riskerar de att patienter lämnar och listar sig någon annanstans.

– Flaggar man upp det så kanske de som i dag inte är så intresserade av detta, blir mer intresserade av att sköta sig, säger han till Sveriges Radio P4 Jönköping.

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev