Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vårdchef sågar lönekrav i veckobrev

Publicerad: 16 december 2011, 10:14

Man ska inte söka sig till vårdyrken om man vill tjäna pengar. Det meddelandet får sjukhuspersonal av en verksamhetschef efter att en anställd sagt upp sig i protest mot låga löner.


I november startade sjuksköterskestudenter i Stockholm ett upprop med krav på 24 000 kronor i ingångslön. Förra veckan sade en sjuksköterska på Karolinska universitetssjukhuset i Solna upp sig efter ett och ett halvt år där. Han hade erbjudits först 1 000 kronors ökning, över två år, av lönen på 21 500 och senare lika mycket till, men han nobbade.

Sedan skickade han två mejl till sina kollegor, där han dels uppmuntrade dem att höja sina krav och dels berättade varför han slutar. Kort efteråt skrev verksamhetschefen på akuten i Solna, Per Lindmarker, i sitt veckobrev till medarbetarna att den som arbetar i vården i första hand för att tjäna pengar har valt fel bransch.

”Jag hoppas att de flesta som arbetar med vård av människor gör det för att det känns meningsfullt i sig” står det i veckobrevet enligt Dagens Nyheter. Till tidningen säger Lindmarker att formuleringarna var dåliga.

– Jag kommer att skriva en förklaring i den här veckans brev, men den som är offentliganställd kan inte förvänta sig samma lön som man har i en del andra yrken, i synnerhet på den privata arbetsmarknaden. Det måste man veta om man väljer det.

Den 26-åriga sjuksköterskan har kallats till personalavdelningen och ska ta med sig fackliga ombud. Han tror att det kommande mötet handlar om mejlen han skickade, men han ångrar inte att han sagt upp sig.

– Jag gjorde det i protest mot hur våra så kallade lönesamtal går till och hur mitt yrke värderas, säger han till DN.

DANIEL PERSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev