Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vårddata lyftes fram på hackathon

Publicerad: 17 september 2013, 08:26

Lars Johansson och Daniel Staaf i lag Primärt val

Foto: Pernilla Andersson

I helgen tävlade 10 lag om förstapriset i East Sweden Hack i Linköping. Laget Primärt val riktade in sig på att underlätta vårdvalet för patienter i landstinget.


Deltagarna fick tillgång till öppna data från bland annat Landstinget i Östergötland. Som alla medarrangörer hoppades landstinget på nytänkande applikationer och webbtjänster som regionens invånare skulle kunna få nytta av.

Daniel Staaf och Lars Johansson, systemutvecklare även till vardags, skapade en tjänst för att presentera den nationella patientenkäten med upplevd kvalitet, på ett lättillgängligt sätt.

– I stället för att man ska titta på långa listor på nätet, har vi gjort en app med vårdenheter markerade i rött och grönt på en karta där man snabbt kan göra ett aktivt vårdval utifrån den kvalitet som passar en själv, säger Daniel Staaf.

Det har blivit populärt att arrangera så kallade hackathons – eller ”hack” kort och gott – för stora företag, organisationer och myndigheter där människor med dataprogrammeringskunskap tävlar om att hitta på nya tjänster med hjälp av befintliga data.

John Wallén, IT-strateg på Landstinget i Östergötland och landstingets representant i projektgruppen för East Sweden Hack, tycker om Primärt val-lagets idé.

– Idén är briljant, genom att kombinera två register skapar man tillgänglighet till de data som redan finns på nätet. Det är helt i enlighet med den nationella strategin att sätta fokus på öppna data som är fri att använda för den som vill utveckla tjänster för allmänheten

I morgon, onsdag, offentliggörs vem som fick förstapriset, en resa till Le Web, ett jättehack i Paris. Finns det tillräckligt kvalificerade bidrag inom området hälsa delar dessutom Hälsans nya verktyg ut ett pris på 20 000 kr till bästa bidrag.

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev