torsdag26 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vården behöver anställa kvarts miljon

Publicerad: 22 april 2014, 12:36

De närmaste tio åren sker en stor ökning av behovet av vårdpersonal, i synnerhet undersköterskor.

Foto: Thinkstock

Ungefär 225 000 personer behöver nyanställas inom vård och omsorg de närmaste tio åren. Undersköterskor är den yrkesgrupp där flest nya behövs.


Närmare en miljon personer är i dag anställda inom vård och omsorg i Sverige. I framtiden ökar behovet.

Ungefär 60 procent av den kvarts miljon personer som kommer att behöva anställas fram till år 2023, ersätter personal som går i pension. 40 procent, nästan 90 000, behövs på grund av ett ökat behov, enligt den rekryteringsprognos från SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, som kom i dag.

För undersköterskor och vårdbiträden ser arbetsmarknaden ut att bli synnerligen god, särskilt i glesbygden. Över en fjärdedel går i pension under prognosperioden. Många arbetsgivare ersätter också vårdbiträden med undersköterskor.

– Den största skillnaden mot vår förra prognos som sträckte sig fram till 2019 är ju att behovet av undersköterskor inom framför allt äldreomsorgen ökar mycket mer. Det beror på att den äldre befolkningen blir större fram till 2023, säger Caroline Olsson, chef för arbetslivssektionen på SKL.

Sjuksköterskor kan också se fram mot en mycket god situation på arbetsmarknaden. Specialistsjuksköterskor med inriktning bland annat mot psykatri, anestesi, barn och internmedicin och kirurgi samt distriktssköterskor och barnmorskor har särskilt goda framtidsutsikter.

Läkare har en fortsatt god arbetsmarknad, i synnerhet inom exempelvis specialiteterna psykiatri, patologi och allmänmedicin.

För att arbetsgivarna ska kunna rekrytera tillräckligt med anställda, och med rätt kompetens, ger SKL ett antal förslag. Bland annat bör fler män lockas till vården, i nuläget är de 10 procent. Med så kallade vård- och omsorgscollage kan rekryteringen av unga breddas generellt, anser SKL. Att förlänga möjligheten att jobba efter pension är ett annat förslag. Ytterligare ett är att skapa nya karriärvägar och synliggöra dem som finns, många chefer närmar sig också pension de närmaste åren.

Relaterat material

Brist på specialister år 2019

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev