Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vården bryter sekretess när it-system krånglar

Publicerad: 11 december 2017, 09:40

Karolinska universitetssjukhusets lösning för videobesök är så krånglig att läkare i stället har patientmöten via öppna appar.


Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landsting

Att logga in, skicka länkar och få kontakt i systemet är så tidsödande att både läkare och patienter väljer att ha möten via appar, som Facetime och Skype. Då åsidosätts den sekretess som vården ska arbeta under.

– Jo det händer säkert. Vi vet att lösningen – som är temporär – uppfattas som jobbig inledningsvis. Men behöver man hjälp så kommer vi från it ut och hjälper till, säger Katarina Groth, ansvarig för telemedicinsk utveckling vid Karolinska Universitetssjukhuset.

Barnläkaren Annika Janson på Karolinska Huddinge hör till dem som tröttnat på landstingets lösning för digitala vårdbesök.

I en krönika i Dagens Medicin beskrev hon nyligen att ambitionen att utveckla dessa möten helt har strandat.

– Vi har fått en flersidig powerpoint med instruktioner om hur man bokar videobesök. Men vem har tid eller orkar ta sig igenom alla de stegen. Jag har kollegor i Västra Götaland som kan aktivera videotjänsten med ett knapptryck via 1177. Men här i Stockholm är det inte lika enkelt, säger hon.

Även för patienterna kan det vara tidsödande och frustrerande att få till uppkopplingen.

– Jag hade en patient som inte ville komma till sjukhuset och som normalt sett knappt pratar, men när hans mamma och jag krånglat med uppkopplingen en lång stund sa han plötsligt ”kan vi inte ta Facetime i stället”. Så det gjorde vi.
Att det kan strida mot sekretessen att ha patientbesök via Facetime eller Skype är Annika Janson medveten om.

– Men man ger upp. Det måste vara enkelt, och videomöten är ett jättebra sätt att hålla kontakt med patienter. Självklart måste jag vara observant på i vilken situation jag har mötet, så att patienten inte är ute och går på gatan.

Ett enklare system för digitala möten är på gång. Men när det kan vara på plats kan Katarina Groth inte säga.

– Vi avvaktar ett pilotprojekt som görs i primärvården, säger Katarina Groth.

MIA WÄRNGÅRD

Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landsting

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev