lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vården drabbas inte av Finlands gränskontroll

Publicerad: 7 april 2020, 08:04

Foto: Getty Images

Finland skärper sin gränskontroll, men sjukvården i svenska Norrbotten påverkas inte av det nya beslutet.
– Det hade fått stora konsekvenser om vi inte hade kunnat hitta en bra lösning på detta mellan våra länder, säger inrikesminister Mikael Damberg (S) till TT.

Ämnen i artikeln:

Det nya coronavirusetRegion Norrbotten

Finland skärper restriktionerna inom pendlingsregionen vid gränsen mot Sverige och Norge på grund av det nya coronaviruset, meddelar regeringen. Skärpningen gäller dock inte godstrafik eller vårdpersonal.

Sjukvårdspersonal som bor i Finland, men jobbar i Sverige, kommer att kunna fortsätta att pendla som vanligt, uppger inrikesminister Mikael Damberg (S) för TT.

– Däremot om man jobbar både i Finlands sjukvård och i svensk sjukvård, då blir det karantänsreglerna på två veckor som gäller för finsk sjukvård. Men då finns det också möjlighet att bosätta sig lite mer permanent i Sverige om man vill göra det och Region Norrbotten jobbar mycket med det, säger Mikael Damberg.

Han säger att den svenska regeringen har haft en bra dialog med den finländska regeringen.

– Vi upplever att Finland har tagit in och försökt hitta vägar framåt där de både vill slå vakt om en ökad gränskontroll, men också se till att viktiga samhällsfunktioner fungerar på båda sidor av gränsen. Det kommer naturligtvis få negativa konsekvenser för gränsregionerna. Människor som vanligtvis arbetspendlar i andra yrken kommer ju att drabbas av detta, säger Mikael Damberg.

Bara den mest nödvändiga pendeltrafiken ska tillåtas. Under en presskonferens meddelas att karantänsbestämmelserna ska skärpas och att bevis från arbetsgivare behövs för att komma över gränsen, rapporterar finska YLE.

Region Norrbotten har vädjat att arbetspendlingen för finländsk sjukvårdspersonal ska få fortsätta på grund av att sjukvårdarna från Finland behövs i området.

– Jag tycker att det här är ett oerhört viktigt besked. Det innebär att vi nu kan säkra vården i Tornedalen. Det innebär också att det inte blir belastning på andra delar av vården i Norrbotten, som redan i dag är väldigt hårt belastad, säger Region Norrbottens regiondirektör Anna-Stina Nordmark Nilsson till TT.

Hon känner stor tacksamhet mot både Finlands och Sveriges regeringar men också mot riksdagsledamöter från Norrbotten, säger hon.

– De har gått samman och engagerat sig i frågan på ett mycket konstruktivt sätt.

Hade inte arbetspendlarna undantagits från de skärpta restriktionerna så hade konsekvenserna blivit stora:

– Det hade inneburit att vården i Tornedalen – Haparanda, Pajala och Övertorneå om vi pratar orter – hade blivit mycket begränsad. I vissa delar hade vi helt fått stänga. Det skulle också ha inneburit svårigheter att upprätthålla ambulanssjukvården.

KRISTIN GROTH/TT, DANIEL KIHLSTRÖM/TT, MATS RÖRBECKER/TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev