Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vården koncentreras i Skåne

Publicerad: 17 januari 2013, 15:53

Samma sak ska göras på färre ställen i Skåne. Men den politiska majoritetens förslag får skarp kritik från oppositionen.


De strukturförändringar som den blågröna politiska ledningen i Region Skåne nu har presenterat innebär att en flyttkarusell snart drar igång i den skånska sjukvården. De fyra allianspartierna och Miljöpartiet föreslår att en rad olika verksamheter ska koncentreras till färre orter än i dag.

– Det handlar om att säkerställa en ännu bättre kvalité. Samtidigt som vi ser till att utnyttja våra resurser så bra som möjligt säger regionrådet Michael Sandin (M) till P4 Malmöhus.

Ögonsjukvården i Skåne ska koncentreras till lasarettet i Landskrona som ska utvecklas till ett ögonsjukhus. Samtidigt flyttas all den operationsverksamhet som i dag bedrivs i Landskrona till andra sjukhus i regionen.

Ledplastiken i Skåne ska koncentreras till Hässleholm och urologin koncentreras till Malmö och Helsingborg. Käkkirurgin ska samlas på Skånes universitetssjukhus och inte längre bedrivas i Kristianstad och Helsingborg.

Beslutet om förändringarna ska fattas på vårdproduktionsutskottets sammanträde den 28 januari. Men det blir inget enhälligt beslut. Oppositionen har redan reagerat med skarp kritik. Framförallt mot att operationsverksamheten flyttas från Landskrona.

– Från Socialdemokraternas sida anser vi det är viktigt att sjukhusvården finns över hela Skåne. Att ett sjukhus utarmas på detta sätt är helt oacceptabelt, säger regionrådet Henrik Fritzon (S) i ett pressmeddelande.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev