Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vården missade brutna ben

Publicerad: 12 april 2012, 09:14

En kvinna med utvecklingsstörning välte med stolen. Först nästa dag upptäcktes att hon fått frakturer. Socialstyrelsen kräver bättring av kommunen och sjukhuset.


Kvinnan tippade med sin mobila hygienstol. Efter fallet undersöktes kvinnan, och enligt personalen visade hon inga tecken på smärta, skriver Västerbottens-Kuriren. När ena benet svullnade nästa dag upptäcktes två frakturer i underbenet. Tre dagar efter olyckan upptäcktes frakturer även i det andra benet.

Kvinnan har utvecklingsstörning och har svårt att kommunicera. I sådana fall är personen helt beroende av personalens kompetens och noggrannhet, skriver Socialstyrelsen, som också pekar på att det är viktigt att vara generös med röntgenundersökningar till sådana patienter.

Socialnämnden i Vännäs kommun och neurologkliniken vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå måste säkerställa att personalen har kompetens att undersöka och bedöma skelettskador hos personer med nedsatt kommunikativ förmåga. Kommunen måste också se till att ha bra rutiner och vårdprocesser.

ANNA ROSENGREN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev