Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vården nekar de flesta som vill donera njure anonymt

Publicerad: 5 april 2005, 12:58

Hittills har närmare 50 personer anmält sig för en anonym njurdonation. Men bara två har opererats. De som får nej är antingen för unga eller inte tillräckligt friska.


Många av de personer som hittills har anmält att de är villiga att donera sin ena njure är i 20-årsåldern.

För ungt, tycker Ingela Fehrman, överläkare vid Sophiahemmet i Stockholm och en av dem som utreder eventuella njurdonatorer inom Stockholmsregionen.

- Egentligen är de inte för unga rent juridiskt, eftersom de är myndiga. Men vi anser ändå att man  inte är tillräckligt mogen för ett sådant beslut i den åldern. Därför har vi en oskriven regel som säger att man nog bör vara i 30-årsåldern innan man donerar sin ena njure, säger Ingela Fehrman.

Det var i april förra året som den första anonyma njurdonationen ägde rum i Sverige. Patienten, en kvinna i 60-årsåldern, utreddes i Stockholm men opererades - av sekretesskäl - på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Operationen fick mycket medial uppmärksamhet och sedan dess har knappt 50 personer anmält att de är villiga att donera sin ena njure till behövande vid någon av landets fyra transplantationsenheter som utför njurtransplantationer.

Olämpligt med gamla donatorer  Men av dessa är bara sju personer fortfarande aktuella, varav två har kommit så långt att en operation kan bli aktuell "inom några månader". Resten var för unga eller för gamla, eller så ansågs de av medicinska skäl inte lämpliga som donatorer.

- Vi hade en som var långt över 80 år. Men det var inte aktuellt eftersom njurfunktionen försämras ju äldre vi blir. Rent medicinskt kan man säga att det inte är lämpligt, varken för givaren eller mottagaren, om donatorn är över 70 år. Sammanlagt har vi intervjuat 17 personer. Av dessa återstår nu bara en, som vi hoppas kunna operera inom kort, kanske redan i juni, säger Annette Lennerling, sjuksköterska och patientkoordinator vid Sahlgrenska universitetssjukhuset/Sahlgrenska i Göteborg.  Andra väljer att själva avbryta sitt engagemang, när de inser vad en donation verkligen innebär.

"En ganska omfattande operation"  I Stockholm, som hittills fått 16anmälningar, har åtta fått rådet att inte donera. Två har opererats, fyra är fortfarande under utredning och två har på eget initiativ valt att avbryta sitt engagemang.

- Många inser inte att det är en ganska omfattande operation som innebär ett par månaders sjukskrivning, säger Gunnar Tydén, chef för transplantationsenheten vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

I Uppsala har mellan fem och tio personer anmält sig, varav en påbörjat en utredning. Transplantationsenheten vid Universitetssjukhuset Mas i Malmö, som är den fjärde enheten i Sverige som utför njurtransplantationer, har hittills fått sex intresseanmälningar. Två ansågs för unga, tre föll bort av medicinska skäl medan den resterande fortfarande är aktuell.

- Det stämmer. Vi hoppas kunna utföra vår första anonyma donatoroperation inom kort, säger Marie Omnell Persson, sjuksköterska och transplantationskoordinator vid Universitetssjukhuset Mas i Malmö.

Enligt Gunnar Tydén finns det ingenting som tyder på att intresset för att donera sin ena njure skulle vara orsakat av felaktiga förhoppningar om pengar.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev