Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vården ska chatta med ungdomar

Publicerad: 26 mars 2012, 10:51

Vårdpersonal ska kunna chatta med unga som mår psykiskt dåligt. Det blir ett sätt att nå fram till dem som annars inte skulle våga berätta om sina problem.


Det är inte känt hur många barn och ungdomar med psykiska problem som inte får någon hjälp, men vården måste kunna nå även dem som inte vågar ta kontakt via telefon eller genom besök.

– Vi vet till exempel att barn som stannar hemma från skolan i många fall kommit så djupt ner att man orkar inte prata med någon på telefon, möjligen kan man chatta med någon. Då har vi gjort tjänster som gör att de vågar kommunicera på något sätt och att man senare kan slussas vidare till de insatser man behöver, säger Ing-Marie Wieselgren, psykiater och projektledare vid Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, till Sveriges Radios Ekoredaktion.

En nationell IT-plattform skapas nu för att finnas till användning i pilotmodell före årsskiftet. Bland annat sekretessfrågorna måste lösas innan projektet kan sätta igång. Landstingens hemsidor ska kunna ha en tydlig symbol för unga som vill prata anonymt med vårdpersonal över nätet om sina problem.

DANIEL PERSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev