Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vården struntade i larm om barnvåg

Publicerad: 24 oktober 2007, 15:30

När återförsäljaren till den barnvåg som används mest inom vården varnade för ett konstruktionsfel som kan orsaka svåra fallskador reagerade vården inte alls.


I ett pressmeddelande varnar nu Läkemedelsverket all personal inom hälso- och sjukvården för flera olika modeller av barnvågar av märket UWE. När barnet sitter i vågen kan vågskålen lossna vilket kan leda till svåra fallolyckor.

Läkemedelsverkets pressmeddelande är en direkt följd av att vården inte reagerade alls när den svenska återförsäljaren Sunnex Tillquist AB i ett brev varnade för exakt samma sak.

– Vi skickade ett brev till alla de vårdcentraler och barnmottagningar som köpt vågen där vi uppmanade dem att kontakta oss för att få felet åtgärdat. Men trots att vi gick ut med över 200 brev fick vi bara ett 20-tal svar, säger Håkan Wallmo, produktansvarig på Sunnex Tillquist AB.

Det var för drygt ett år sedan som ett barn var nära att falla i golvet efter det att vågskålen lossnat från själva vågen, som var av märket UWE AIN 15.

Olyckan berodde på ett konstruktionsfel. Vågskålens fäste i vågplattan var för svagt. Företaget gick därför ut med ett brev till alla som köpt den aktuella vågen.

– Vi skickade brevet både till inköpsavdelningarna och till leverensadressen, men responsen blev minst sagt dålig, säger Håkan Wallmo.

Sedan dess har samma fel även upptäckts på modellerna UWE AIN 22 samt IN-22.

Eftersom responsen blev så dålig varnar nu Läkemedelsverket alla barnavårdscentraler och barnmottagningar för att använda de aktuella våg-modellerna.

Användarna uppmanas så snart som möjligt kontakta återföräljaren Sunnex Tillquist AB för att få felet åtgärdat.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev