Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vårdens hjältar fascinerar i tv

Publicerad: 13 april 2016, 10:30

VÅRDMILJÖ. Från vänster Jonas Malmsjö, Tomas Åhnstrand och Thérèse Andersson-Lewis i SVT:s Vårdgården. Övriga bilder Sjukhuset, Dr House och Akuten.

Foto: Johan Paulin/SVT, Ulf Berglund/TV3, Nordic World/TV4 och Ryan McNamara/Shine/SVT

I måndags drog komediserien Vårdgården igång i SVT, till hösten börjar Syrror i TV4.


Cityakuten, Grey’s Anatomy, Vita lögner. Och så kallade yrkessåpor som Sjukhuset och Unga läkare. Marknaden för tv-serier i sjukhusmiljö tycks aldrig mättas. Orsaken är att vi alla har någon form av koppling till vården: som personal, patient eller anhörig. Det tror filmvetaren Åsa Bergström vid Lunds universitet.

Dessutom är maktförhållanden alltid intressanta rent dramaturgiskt.

– Om man generaliserar kan man se läkare och vårdpersonal som goda undergörare – men med makt. De har människors liv i sina händer.

Yrkessåpor i vårdmiljö är kontroversiella. År 2007 släppte Akademiska sjukhuset i Uppsala in ett tv-team för att spela in tv-serien Sjukhuset. En av patienterna som filmades var en 58-årig svårt sjuk man som senare avled. Hans efterlevande chockades av att se honom i tv och anmälde händelsen, vilket ledde till att Justitie­ombuds­mannen kritiserade sjukhuset och Svea hovrätt utdömde skadestånd till de anhöriga.

En genre som saknas i svensk sjukhus-tv är doku­dramat: där verk­liga händelser ligger till grund för en dramatisering.

– Dokudramer genererar ofta mycket debatt i relation till historisk korrekthet. Att skildra verkliga vårdfall kan dessutom vara etiskt problematiskt. Då kanske fiktion är alternativet, säger Åsa Bergström.

Dagens Medicin har även kollat vad verklighetens vårdpersonal tycker om tv-serierna. Och du kan också tycka till - i omröstningen längst ner i artikeln.

Sjukhusserier på tv - ett axplock

Yrkessåpor:

Sjukhuset I sex säsonger med start 2007 kunde TV3:s publik följa personal på först Akademiska i Uppsala och sedan Universitets­sjukhuset i Linköping. Kanske kommer serien bli mest ihågkommen för det rättsliga efterspelet (se artikel intill).
Unga läkare Åtta läkare på Skånes universitetssjukhus i Lund fick göra en del av sin AT-eller ST-tjänstgöring med ett tv-team i hasorna. Serien slapp större skandaler, men en patient anklagade Sus för att hon blivit bortglömd på akuten på grund av tv-inspelningen.
112 – på liv och död Ambulanspersonal, poliser och brandmän stod i fokus i denna dokumentärserie. Den sista säsongen sändes år 2014.
Akuten Brittisk dokumentärserie om var­dagen på akutmottagningen på King’s College Hospital i London. Säsong 5 visas just nu på SVT.

Dramaserier:

Cityakuten Amerikansk långkörare i 15 säsonger och 331 avsnitt som utspelar sig i Chicago. Serien var det längsta sjukhusdramat i amerikansk tv-historia, hyllades av kritikerna och vann över 20 Emmys.
Scrubs Komediserie med läkare och sjuksköterskor på det fiktiva sjukhuset Sacred Heart i fokus. Sändes 2001 till 2010.
Vita lögner
OP7
House
Riket
M.A.S.H.
Grey’s Anatomy
Chicago Hope
Doktorn kan komma

ISABELLE BECKMAN

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev