Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Värdering styr specialitetsval

Publicerad: 21 augusti 2013, 06:03

Foto: Elin Brander

Framtida allmänläkare sätter familjen framför karriären i högre grad än de tävlingsinriktade kirurgerna. Åtminstone om man ska tro en ny rapport.


Danska Det nationale institut för kommuners og regioners analyse og forskning, Kora, har tittat på hur stor roll faktorer som medicinskt innehåll, arbetsmiljö och utbildningsmöjligheter spelar för läkares val av specialitet.

– Insikten i vilka faktorer som har betydelse för läkares val av specialitet och karriär möjliggör en positiv dialog, så att andelen som väljer de olika specialiteterna i högre grad motsvarar samhällets behov, säger Mette Lundsby Jensen, rapportens huvudförfattare, i en kommentar på Koras hemsida.

Bland de slutsatser som dras av svaren från nästan 2 000 danska läkarstudenter och yngre läkare är att det medicinska innehållet inom specialiteten i högre grad påverkar valet att bli kirurg än för läkare som väljer andra inriktningar. Det handlar då om möjlig­heten att diagnostisera och be­handla, lindra smärta och rädda liv i akuta situationer. Läkare som söker sig till allmänmedicin har oftare en partner och fäster mindre vikt vid karriärmöjligheter än övriga, men tycker att arbetsförhållanden, så som arbetstider, är viktiga.

Rapporten visar också att nära 80 procent hade valt bort mer än tio specialiteter före sin kandidatexamen. Över hälften av dem som tillfrågades under grundutbildningen ville inte jobba inom psykiatrin.

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev