Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Värdet av läkemedel ska mätas

Publicerad: 15 juni 2011, 09:25

Hur mycket är ett extra levnadsår värt? Det är en av frågorna som ska besvaras i en studie om värdet av nya läkemedel.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

I takt med att allt fler nya dyra läke­medel kommer ut på marknaden frågar sig allt fler hur mycket det är rimligt att samhället betalar för en behandling. Frågan om kostnads­effektiv användning av läkemedel är en av de frågor som kommer att finnas med i regeringens nationella läkemedelsstrategi. Strategin skulle ha presenterats i juni men har skjutits upp till augusti.

Men sista ordet kommer inte att vara sagt om hur samhället ska hantera nya dyra läkemedel.

I förra veckan presenterade Studieförbundet näringsliv och samhälle, SNS, en studie om värdet av nya läke­medel som ska vara klar 2013.

– Bakgrunden till den här studien är att läkemedelskostnaderna fördubblade sin andel av de totala sjukvårdskostnaderna under 1990-talet, säger Katarina Steen Carlsson, filosofie doktor i national­ekonomi vid Institutet för hälso- och sjuk­vårds­ekonomi.

Forskarna ska bland annat för­söka att ta fram mått på värdet av den nytta de nya läkemedlen ger för patienterna. Förslaget är att studien ska fokusera på diabetes och på ett antal olika cancer­dia­gnoser.

– Man kan titta på värdet av ett extra levnadsår och man bör också titta på värdet av livskvalitet. Vissa av de nya läkemedlen kanske inte förlänger livet så mycket men de kan ge en mycket bättre livskvalitet, säger Katarina Steen Carlsson.

Men går det verkligen att sätta en prislapp på värdet av ett extra levnads­år eller ökad livskvalitet? Ja det går, är forskarnas svar.

– Det finns olika sätt att göra beräkningar. En modell är den som Trafikverket använder när de räknar på värdet av att bygga säkrare vägar. De frågar sig hur mycket människor är beredda att betala för ökad säkerhet. Det går också att använda sig av de modeller försäkringsbolagen har när de bedömer hur mycket människor är beredda att betala för att reducera risker, berättar Katarina Steen Carlsson.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News